Twijfels over obligaties als veilige belegging nemen toe

Obligaties worden meestal beschouwd als veel veiliger dan aandelen. Daarom werden vorig jaar tijdens het hoogtepunt van de crisis op grote schaal obligaties gekocht.

Strategic Insight, een organisatie die de ontwikkelingen op de obligatiemarkt op de voet volgt, berekende dat in 2009 het recordbedrag van bijna 400 miljard dollar in obligaties belegd.

De beleggers hebben blijkbaar dus veel vertrouwen in beleggers, maar de vraag is of dat vertrouwen wel gegrond is. Investment grade bonds worden meestal als bovenste meest kwaliteitsvolle deel van de obligatiemarkt beschouwd.

Maar zelfs de obligaties met de hoogste ratings zagen hun koersen in september 2008 met bijna 20% kelderen. Onder andere Wells Fargo, Citigroup, Merrill Lynch, JP Morgan enzovoort hielden grote posities in bedrijfsobligaties aan.

Financial Select Sector SPDRs (NYSEArca:XLF), een fonds dat belegt in bedrijfsobligaties, verloor tijdens de crisis zelfs ongeveer 80% van zijn waarde. Obligaties blijken dus toch niet zo veilig te zijn als algemeen wordt aangenomen.

De Wall Street Journal schreef gisteren dat alleen door het aanvragen van chapter 11 door CIT Group 10,50 miljard dollar aan obligaties vrijwel waardeloos werd. Bij Ford en General Motors kregen de beleggers nog 30 dollarcent terug voor elke belegde dollar.

Fondsen zoals iShares Barclays Aggregate Bond (NYSEArca: AGG) en Vanguard Bond ETF (NYSEArca: LAG) hebben zwaar geïnvesteerd in obligaties van Fannie Mae en Freddie Mac.

Het Treasury Department gaf vorige maand toe dat de verliezen bij beide verstrekkers van woonkredieten meer dan 400 miljard dollar gaan bedragen. De obligaties van Fannie en Freddie kunnen dus onmogelijk als veilig worden beschouwd.

SPDR Barclays Capital High Yield Bond ETF (NYSEArca:JNK), een beleggingsfonds gespecialiseerd in junk bonds, heeft zich gedragen als een aandeel. Het is tot dusver nog nooit gebeurd dat junk bonds het gedrag van aandelen hebben nagebootst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content