Twijfels over euro nemen toe

De Amerikaanse dollar steeg t.o.v. de euro van 1,326 naar 1,275, zo merkt P&B Invest op. De evolutie van de euro t.o.v. andere munten laat uitschijnen dat het hier evenzeer over euro-zwakte kunnen spreken als dollarsterkte.

Verschillende analisten spreken nu openlijk over de onhoudbaarheid van de euro omwille van de evolutie in zwakkere landen zoals Griekenland, Spanje, Italië en Portugal.

De werkloosheid loopt hoog op in deze landen terwijl de sterke euro ervoor heeft gezorgd dat deze landen relatief duur zijn voor de export.

Daarnaast knellen de strenge eisen van het Europese stabiliteitspact, onder meer dat de staatsschuld en het begrotingstekort niet te hoog mogen zijn, de Zuid-Europese landen te strak om de nek.

Beleggersgoeroe Jimmy Rogers meent dat de euro over een paar jaar is verdwenen. De verschillen binnen Europa zijn volgens Rogers te groot en politici zijn te onberekenbaar en onbetrouwbaar.

‘Het is een leuk experiment, maar het zal uiteindelijk niet werken’, aldus Rogers. Mogelijk zijn al deze zorgen overroepen maar voor de korte termijn zorgen ze volgens P&B Invest in elk geval voor merkbare euro-zwakte wat aan de andere kant niet slecht is voor de concurrentiepositie van het euroblok.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content