Tussentijdse verkiezingen bepalend voor toekomst van Bush belasting

Volgende week zijn er tussentijdse verkiezingen in de VS. De verwachting is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat de republikeinen een meerderheid in het congres zullen krijgen.

Republikeinen zullen aan de ene kant meer willen bezuinigen dan de democraten, maar aan de andere kant de ‘Bush’-belastingvoordelen door willen zetten.

Bush verlaagde in 2003 de dividendbelasting van bijna 40% tot 15%. Obama daarentegen wil in ieder geval gezinnen met een inkomen van meer dan $ 250.000 hun belastingvoordeel volgend jaar ontnemen.

Daarnaast zullen de premies voor de gezondheidszorg met zo’n 7% toenemen.

Uit een commentaar van belastinganalist David Cay Johnston op www.tax.com blijkt dat juist de top 1% van hoogste inkomens er de afgelopen jaren sterk op vooruit is gegaan.

Werd in 2008 door de rijkste 131 mensen bijna $ 12 mrd verdiend, in 2009 waren de 74 rijksten goed voor ruim $ 38 mrd, een ruime vervijfvoudiging van het inkomen per persoon.

Het gemiddelde inkomen in de VS daarentegen daalde licht tot $ 39.269, aldus Theodoor Gilissen Bankiers. En nog anders gesteld, de 74 topinkomens verdienen evenveel als de 19 mln laagstbetaalden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content