Turkse lira profiteert van verkiezingszege Erdogan

De Turkse president Erdogan © reuters

De Turkse lira profiteert van de verkiezingszege van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Daarmee komt een einde aan een periode van politieke onzekerheid die de munt verder omlaag had geduwd.

Maandagochtend, de dag na de verkiezingszege van Erdogan, klom de lira tot 1,9 procent hoger ten opzichte van de dollar.

In de aanloop naar de verkiezingen gaven de peilingen aan dat een overwinning van Erdogan verre van zeker was. Beleggers vreesden daardoor dat er een tweede ronde zou moeten komen die tot langere onzekerheid zou leiden.

Bovendien bestond de mogelijkheid dat de AKP-partij van Erdogan haar meerderheid in het parlement kwijt zou raken, wat het regeren moeizamer zou maken.

De blik van beleggers richt zich nu weer naar het beleid van de Turkse regering. Erdogan wilde eerder dit jaar renteverhogingen tegenhouden die volgens veel beleggers nodig waren om de snel groeiende economie af te koelen. Daardoor daalde de lira fors.

Uiteindelijk verhoogde de Turkse centrale bank in april de rente met 0,5 procent, maar er blijven vragen over de onafhankelijkheid van de bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content