Danny Reweghs

‘Trump is olifant in porseleinkast’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

“Met de outsider en politiek onervaren Donald Trump in het Witte Huis zullen de financiële markten nog een stuk complexer en onvoorspelbaarder worden”, zegt Danny Reweghs, beursanalist bij MoneyTalk.be.

Het leken zekerheden: Hillary Clinton zou de 45ste president van de Verenigde Staten worden. Mocht dat toch niet zo zijn, dan zouden de beurzen dalen en veilige havens als bijvoorbeeld de Duitse Bund en het goud stijgen. Het is helemaal anders uitgedraaid. Het geeft aan dat met de outsider en politiek onervaren Donald Trump in het Witte Huis de financiële markten nog een stuk complexer en onvoorspelbaarder zullen worden.

Met Donald Trump in het Witte Huis zullen de financiële markten nog een stuk complexer en onvoorspelbaarder worden

Sommigen denken stellen dat het allemaal wel zal meevallen (“denk aan Ronald Reagan”) en dat president Trump een pak pragmatischer zal zijn dan presidentskandidaat Trump. Anderen houden hun hart vast en zien de komende jaren somber in, zowel politiek als economisch. Wellicht zullen beide kampen achteraf kunnen stellen dat ze het bij het rechte eind hadden. Trump is een geslaagde zakenman en dan weet je wel van pragmatisch aanpakken. Maar hij is ook in zijn zakencarrière al een aantal keer uitgeschoven. Zijn grootste kwaliteit, dixit Trump zelf, is ook zijn potentieel grootste gebrek als toekomstig president, zijn temperament. Ook als president zal hij uitschuivers maken, die de financiële markten op stang zullen jagen. De geschiedenis leert overigens dat een president om succesvol te zijn slechts 25 procent van zijn verkiezingsprogramma uitgevoerd moet krijgen.

Vier waarschijnlijke gevolgen

Lang nog niet alles is duidelijk wat de gevolgen van Trump als president voor de diverse markten zal hebben. Een aantal zaken hebben een grotere kans om waarheid te worden. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

Volatielere markten: Trump of Clinton, het maakt een groot verschil voor de beweeglijkheid van de markten. Met Trump meer avontuur, meer vuurwerk, meer botsingen, meer onverwachte wendingen, met volatielere en instabielere markten tot gevolg. Donald Trump als olifant in de porseleinkast.

Meer inflatie en stijgende rente: dat was al overduidelijk in de eerste week. Voor obligatiebeleggers lijkt de nieuwe president wel een Paard van Troje. Minder begrotingsdiscipline en dus lagere belastingen en meer uitgaven (onder andere voor infrastructuur) moeten leiden tot meer groei, meer inflatie, maar ook meer schulden. Allemaal zaken die de rente opjagen (Lees ook blz. 14).

Rotatie in aandelen van dividend/rentegevoelig naar conjunctuurgevoelig: het afgelopen decennium hebben value- en vooral cyclische waarden dramatisch minder gepresteerd dan de groei- en dividendaandelen. Trump zou daar wel eens voor de grote ommekeer kunnen zorgen. Ook dat zagen we al in de eerste reactie.

Centrale banken verder onder druk: Donald Trump zal het leven van de centrale bankiers, inde eerste plaats dat van Janet Yellen, nog een pak moeilijker maken. Hij kan hen af en toe of regelmatig in verlegenheid brengen en hun geloofwaardigheid verder onder druk zetten. Of hij Yellen een tweede ambtstermijn zal gunnen, is maar de vraag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content