Trader opgepakt voor aandeel in “flash crash” van mei 2010 op Wall Street

© Reuters

In Groot-Brittannië is dinsdag een 36-jarige trader opgepakt die een belangrijke rol zo hebben gespeeld in de “flash crash” van mei 2010 op Wall Street, waarbij de Dow Jones-index in enkele minuten tijd 600 punten verloor. Hij gaat in beroep in beroep tegen zijn uitlevering aan de VS.

De Verenigde Staten hebben om de uitlevering gevraagd van de verdachte, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie meegedeeld.

De 36-jarige Navinder Singh Sarao, afkomstig uit Londen, werd dinsdag opgepakt door Scotland Yard. Er lopen in de VS 22 aanklachten tegen hem, waaronder elektronische fraude, marktmanipulatie en “spoofing”, een illegale praktijk waarbij orders worden geplaatst met de intentie ze nog voor de uitvoering ervan te schrappen.

Sarao gaat in beroep tegen zijn uitlevering aan de VS.

E-minis

Volgens de aanklacht zou Sarao met een geautomatiseerd computerprogramma, waarbij met behulp van algoritmes in milliseconden aangekocht en verkocht wordt, de markt van E-minis (een afgeleid product) gemanipuleerd hebben. Hij zou daarmee gedurende vijf jaar 40 miljoen dollar verdiend hebben. Sarao bleef zeker tot in 2014 activiteiten uitvoeren, hoewel hij al vóór de “flash crash” op de radar van de regulatoren was verschenen.

Op 6 mei 2010 gebruikten Sarao en zijn bedrijf (Nav Sarao Futures Limited) algoritmes om duizenden E-mini-contracten te verhandelen. Met de orders werd voor ongeveer 200 miljoen dollar gegokt op een daling van de markt. De orders werden vervolgens 19.000 keer gewijzigd of vervangen, alvorens ze ’s namiddags geschrapt werden. Die acties stuurden de derivatenmarkt lager, waarna de beurs volgde.

Volgens de Britse nieuwszender BBC moet de trader woensdag verschijnen voor de rechtbank. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content