Terugval beurzen logisch

Na een rally van zes weken leverden de aandelenbeurzen maandag flink in. Angst voor een tegenvallend resultatenseizoen over het eerste kwartaal en een vertraagd economisch herstel zorgden volgens Theodoor Gilissen Bankiers voor twijfel over de aandelenvooruitzichten.

Deze koersdruk is naar de van de bank mening logisch na een herstel van 29% voor Amerikaanse aandelen sinds het dieptepunt van 9 maart.

De koersdruk kan voorlopig nog aanhouden, maar de analisten van Theodoor Gilissen Bankiers blijven minder negatief voor aandelen dan een aantal weken geleden op grond van een minder slechte trend in diverse economische indicatoren en het feit dat de bodem van de Amerikaanse winsten in zicht is.

De winstdaling van Amerikaanse ondernemingen over het eerste kwartaal is met een daling van bijna 40% tot dusver iets minder fors dan verwacht.

Nu is het resultatenseizoen pas twee weken aan de gang en zullen de grootste tegenvallers pas later komen.

Wel verwacht de bank dat het dieptepunt in winstniveaus rond het eerste kwartaal zal komen te liggen. In de komende kwartalen zal op jaarbasis nog een winstdaling worden gerapporteerd, maar ten opzichte van het eerste kwartaal zal sprake zijn van een licht herstel in de winsten.

Van financiële instellingen wordt verwacht dat de resultaten zullen verbeteren. Na een koersrally van bijna 70% in de laatste weken, is de kans op teleurstellende resultaten echter groot. Bovendien kampen veel banken nog altijd met illiquide bankproducten waarop nog verder afgeschreven dient te worden.

Ironisch is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat de positieve berichten van snelle aflossingen van overheidsleningen door onder andere Goldman Sachs, nu mogelijk negatieve gevolgen oplevert voor zwakkere banken.

In eerste instantie wilde minister van Financiën Geithner deze vervroegde aflossingen op de zogenoemde TARP-leningen al niet toelaten, omdat banken die niet zouden overgaan tot aflossingen door beleggers als zwak zouden worden gebrandmerkt.

Nu een paar banken toch vervroegd hebben afgelost, vindt Lawrence Summers, een belangrijke adviseur van Obama, dat banken die nog wel extra financieringsbehoeften hebben, eerst maar eens de kapitaalmarkten aan moeten spreken.

Dat zou volgens Theodoor Gilissen Bankiers kunnen betekenen dat de 19 grootste banken volgens de verplichte stress tests nauwelijks additioneel kapitaal nodig zouden hebben maar dat lijkt de bank een wat optimistische visie.

Voor kleinere banken en Europese banken is deze conclusie naar de mening van Theodoor Gilissen Bankiers nog helemaal te voorbarig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content