Tegenvallende indicatoren wegen op Aziatische beurzen

De Aziatische beurzen noteren vanmorgen in het rood, met soms stevige verliezen voor de belangrijkste indices. Met name op de beurs van Tokio staan de koersen onder druk, dit als gevolg van de publicatie van tegenvallende macro-economische indicatoren.

De Japanse export is augustus met 5,80% gedaald en dat belooft weinig goeds voor de wereldeconomie. Bovendien blijkt uit de publicatie van de voorlopige index van de aankoopmanagers zoals die door HSBC en Markit Economics wordt opgesteld dat de verwerkende industrie in China in september opnieuw is gedaald. Het zou de 11de maand op rij zijn dat deze index een daling te zien gaf.

Peter Elston van Aberdeen Asset Management maakt zich grote zorgen over de situatie waarin de wereldeconomie zich bevindt. Die boert in snel tempo achteruit en een bodem lijkt nog niet in zicht te zijn.

Daarom blijft hij wat de samenstelling van zijn portefeuille betreft erg voorzichtig, hij sluit een verdere koersdaling op de beurzen niet uit.

Amerikaanse koperproductie op laagste niveau ooit

Ook koper werd volgens Royal Bank of Scotland 3,5 procent duurder. De Amerikaanse koperproductie viel tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar terug naar het laagste niveau ooit.

Dit bleek uit het maandelijkse rapport van de U.S. Geological Survey. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder werd 14 procent minder geraffineerd koper geproduceerd. Bij nikkel en tin bleef de prijsstijging op weekbasis beperkt tot 1,6 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content