Tegenvallend nieuws kan beurzen snel doen corrigeren

Na ECB-voorzitter Draghi was het vorige week de beurt aan zijn Amerikaanse collega Bernanke om de markten te overspoelen met nieuwe liquiditeiten.

Concreet gaat de Amerikaanse centrale bank maandelijks voor zo’n 40 miljard dollar herverpakte hypotheekleningen kopen tot de Amerikaanse arbeidsmarkt tekenen van herstel geeft.

Het bekendraken van dit nieuws was volgens Geert Van Herck van Leleux het startschot voor een nieuwe koopgolf op Wall Street (en bijgevolg volgde de rest van de wereld). Dat in dit klimaat het optimisme voor verdere beurswinsten sterk is toegenomen, zal niemand verbazen.

Iedereen wil in de markt zitten uit vrees de rally te missen. Een groot contrast met het voorjaar van 2009 toen iedereen in een wijde boog om aandelen liep.

Dit wil daarom niet zeggen dat de beurzen van vandaag op morgen gaan crashen. De positieve stemming op de beurzen kan nog wel enkele weken aanhouden en de gemiddelde index kan nog wel enkele procenten winnen.

Voorzichtigheid blijft geboden

Maar voorzichtigheid blijft wel geboden. In deze hypernerveuze beursomgeving kan bij tegenvallend nieuws snel een belangrijke neerwaartse correctie plaatsvinden.

Op de daggrafiek van de S&P 500 zien we de opwaartse uitbraak uit het stijgende trendkanaal van juni 2012. De weerstandslijn (die de pogingen tot uitbraak in juni en augustus van dit jaar tegenhield) wordt nu een steunlijn. Het is de komende dagen en weken dus belangrijk dat de index boven deze lijn blijft.

Maar het niveau dat Geert Van Herck sterk in de gaten zal houden, is de horizontale steun op 1.428,98 punten. Zolang de index

boven dit niveau blijft, ziet hij geen reden om de blootstelling aan Amerikaanse aandelen af te bouwen.

Voor de STOXX Europe 600 is de zone van 265 – 272 punten van belang. Dit laatste niveau heeft de afgelopen weken voor weerstand gezorgd en nu de index dit niveau opwaarts doorbroken heeft, wordt het een belangrijk steunniveau.

Ook voor deze index geldt dat zolang dat de koers boven de steunniveaus blijft posities in Europese aandelen kunnen aangehouden worden.

Wat volgens Geert Van Herck wel angstvallig in de gaten blijft houden, is de maandenlange negatieve divergentie tussen de index en zijn RSI-indicator (onderste grafiek).

De RSI-indicator lijkt niet boven zijn horizontale weerstand te kunnen uitstijgen. Daarom is het van belang dat de index de komende weken zijn opmars verderzet om de RSI-indicator te laten volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content