Technische analyse maakt het verschil: +13,91 % om precies te zijn

© Compugraphics

Het beursjaar 2011 was niet eenvoudig en 2012 zal dat ook niet zijn. Als belegger kennen we zelden eenvoudige jaren maar één ding staat vast, verlangt u een beter rendement, kies dan voor een andere aanpak.

Nu de aandelenmarkten volledig de rug toekeren is geen optie. Het voorbije jaar schreven we regelmatig over sterke aandelen. Koop en behoud enkel sterke aandelen. Dit is duidelijk meetbaar via technische analyse. Verkiezen we toch te beleggen op basis van bedrijfsresultaten, dan zetten we die favoriete aandelen in een selectie. Maar kopen en verkopen doen we op basis van technische analyse.

Ook sectoranalyse is zeer belangrijk en dat maakt ook deel uit van de technische analyse. Technische analyse geeft ons advies op basis van betrouwbare parameters en niet op basis van hoop.
Via technische analyse verkochten we Fortis op 7 mei 2007 aan 27,69 euro. En we verkochten Dexia in juli 2007 aan 21,59 euro. In augustus 2009, na de financiële crisis, konden we Dexia aan 6,07 euro kopen. Maar twee maanden later kregen we opnieuw een verkoopsignaal aan 5,48 euro (zie grafiek). De kranten stonden toen vol met nieuwe hoop voor Dexia. Maar technische analyse is consequent en beschermt de portefeuille tegen groter onheil. Emotie, hoop of overtuiging krijgen hier geen kans en dat is belangrijk.

Technische analyse gaf ons het voorbije jaar concrete aan- en verkoopsignalen gebaseerd op trend, volume, momentum, snelheid en volatiliteit. Elk aandeel werd vergeleken met andere aandelen binnen haar sector. Verzwakt het technisch plaatje van een aandeel, dan werd een verkoopadvies gegenereerd en gezocht naar een ander, sterker aandeel. Werd geen alternatief aandeel gevonden of was het beursklimaat negatief dan bouwden we onze cash-positie op.

Op 204 Belgische beursgenoteerde aandelen zijn er amper 21 ‘houden’ adviezen en daardoor bedroeg de minwaarde slechts -6,93% (31 december 2011). Ter vergelijking: de Bel20 noteert -20,84% lager dan een jaar geleden. Dat is 13,91% verschil. Herpakken de beurzen dan staan we snel positief. Dit was in ook het geval in 2009. Hierdoor is het verschil op vijf jaar nog veel groter: Beursgrafiek.be noteert +14,64% hoger, de meeste beursindexen noteren -50% lager.

Ondanks slechte economische vooruitzichten blijven we positief. De voorbije honderd jaar steeg of daalde de beurs met gemiddeld 1% per dag. Dat is niet veranderd en zo zal het ook wel blijven. Precies om die reden controleren we dagelijks de aandelen in portefeuille en we verkopen wanneer de stijgende trend breekt. Met het vrijgekomen geld kopen we andere en betere grafieken.
Maar kopen is geen must. Over voldoende kas beschikken is ook interessant. Laat ons daarom voor 2012 niet hopen op hogere koersen maar laat ons zoeken en enkel investeren in sterke, stijgende grafieken.

Paul Gins (CompuGraphics nv)

in samenwerking metwww.beursgrafiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content