Geert Van Herck
‘Te vroeg om in grondstoffen te beleggen, behalve in goud’
Volgens Geert Van Herck, hoofdstrateeg bij Keytrade Bank, is het te vroeg om in grondstoffen te beleggen, behalve in goud. “Het herstel is een tijdelijke rally binnen een structureel dalende trend.” Ook het aanstaande resultatenseizoen in de VS biedt niet echt kansen: ‘De piek in de Amerikaanse winsten is bereikt.”
Elke maandag schotelen we drie vragen voor aan een econoom of strateeg die zijn licht laat schijnen over enkele actuele thema’s. Vandaag: Geert Van Herck, hoofdstrateeg bij Keytrade Bank.
De bodem op de olie- en grondstoffenmarkten lijkt bereikt. Verwacht u dat het herstel zal doorzetten en is dit een instapmoment ? En hoe kan een belegger best investeren in die markten?
Het lijkt ons nog te voorbarig om te stellen dat de bodem op de grondstoffenmarkt is bereikt
Geert Van Herck: “Het lijkt ons nog te voorbarig om te stellen dat de bodem op de grondstoffenmarkt is bereikt. Dat er een opluchtingsrally aan de gang is, is niet meer dan logisch. De afgelopen jaren vond er immers een echte crash plaats op de grondstoffenmarkt die ertoe leidde dat het sentiment onder grondstoffenbeleggers zeer pessimistisch was en dat grondstoffen sterk oververkocht waren bij de start van 2016. Een ideaal scenario voor een herstelrally. We beschouwen het herstel dan ook als een tijdelijke rally binnen een structureel dalende trend. De komende maanden kunnen grondstoffen nog stijgen, maar we zouden niet te hard van stapel lopen. Conjunctureel gesproken zal 2016 geen voltreffer zijn en dit kan in de tweede jaarhelft nog een domper op de “feestvreugde” onder grondstoffenbeleggers zetten. Goud lijkt ons wel de enige uitzondering en hierin verkiezen we trackers die in fysisch goud beleggen.”
Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) ligt helikoptergeld niet op de tafel. Verwacht u dat het ooit een ernstige beleidsoptie wordt? Welk effect zou het hebben op de financiële markten?
Van Herck: “Zeg nooit nooit met centrale bankiers! De afgelopen jaren hebben de centrale bankiers in het algemeen en de ECB in het bijzonder alles uit de kast gehaald om de economie uit het slop te halen met gratis geld. Vandaag moeten we vaststellen dat de resultaten niet echt bijster positief zijn (economische groei blijft laag) en dat de kritiek op deze politiek naar boven begint te komen. Hoe langer de inflatiecijfers in de eurozone met de nulgrens blijven flirten, hoe groter de kans op helikoptergeld. In het verleden leidde nieuwe stimulusmaatregelen tot een hoerastemming op de beurzen. Maar dit effect lijkt nu weg te ebben. Zo noteert de Europese aandelenindex STOXX Europe 600 nog altijd zo’n 20 procent onder de top van april 2015, hoewel ECB-voorzitter Mario Draghi steevast bleef zeggen dat de ECB kordaat zou optreden tegen de deflatiedreiging. Ook hier lijkt het erop dat beleggers niet meer onder de indruk zijn van Draghi’s woorden en veeleer tot de vaststelling komen dat het echte probleem in talloze sectoren de overcapactiteit is (met daaraan gekoppeld het ontbreken van prijszettingsmacht).”
Deze week start het Amerikaanse resultatenseizoen. Wat verwacht u van de cijfers voor het eerste kwartaal? De meeste waarnemers zijn pessimistisch en zien de cijfers in de VS al voor het vierde kwartaal op rij dalen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Is dat pessimisme gerechtvaardigd of is er nu net ruimte voor positieve verrassingen?
Vanuit een langetermijnperspectief lijkt het er sterk op dat in de VS de winsten hun piek bereikt hebben”
Van Herck: “De bedrijven uit de S&P 500 halen ongeveer 50 procent van hun omzet uit het buitenland. Er hoeft geen tekening bij gemaakt te worden dat met de lage groei in Europa en recessies in enkele belangrijke groeilanden de winstverwachtingen voor de grootste Amerikaanse bedrijven neerwaarts zijn bijgesteld. Om nog maar te zwijgen van de crisis in de energiesector. Vermits de verwachtingen al sterk neerwaarts zijn bijgesteld, is het niet uit te sluiten dat er hier en daar enkele ondernemingen zullen zijn die positief verrassen. Maar vanuit een langetermijnperspectief lijkt het er sterk op dat in de VS de winsten hun piek bereikt hebben. De afgelopen jaren zijn de bedrijfswinsten als procent van het BBP zo sterk boven het langetermijngemiddelde uitgestegen dat er een terugkeer naar het gemiddelde zal komen. Koppel daaraan een sterk overgewaardeerde Amerikaanse aandelenmarkt en het mag duidelijk zijn dat de grote returns niet van Amerikaanse aandelen zullen komen. Wij mikken de komende jaren eerder op Europese en vooral aandelen uit de groeilanden die vanuit waarderingsstandpunt spotgoedkoop zijn!”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier