Stijging voedselprijzen zal Europese inflatie voorlopig niet door dak jagen
De laatste weken lopen de voedselprijzen op, vooral door droogte in de VS. De vraag is volgens Theodoor Gilissen Bankiers wat voor invloed dit heeft op de inflatie. Het verschil in inflatie is per regio nogal groot. De Amerikaanse inflatie is met 1,7% duidelijk lager dan die in Europa (2,4%).
Dit verschil wordt volgens Theodoor Gilissen Bankiers grotendeels verklaard door de hogere energieprijzen. Die hebben in Europa, mede door hogere belastingen, meer invloed.
Ook de BTW-verhogingen in diverse Europese landen, zoals Ierland, Griekenland, Spanje en Portugal, hebben een opwaarts effect op de inflatie.
De kerninflatie daarentegen, exclusief energie en voeding, ligt in Europa iets lager dan in de VS, 1,9% versus 2,2%. De komende twaalf maanden zal de inflatie in Europa hoger blijven als gevolg van de diverse BTW-verhogingen, die noodzakelijk zijn om de begrotingstekorten terug te dringen.
Eerder deflatoire trend
Onderliggend is echter meer sprake van een deflatoire trend als gevolg van de zwakke economische ontwikkeling en de olieprijzen die de laatste maanden onder druk staan.
Eind volgend jaar zal het BTW-effect uit de inflatiecomponent verdwijnen en zal de inflatie weer lager uitkomen, tenzij de energieprijzen weer sterk zouden stijgen.
In de opkomende landen begint de inflatie duidelijk af te nemen. Een jaar geleden bedroeg de inflatie in China nog meer dan 6%, maar inmiddels is deze gedaald tot net boven de 2%.
Exclusief voeding en energie is al sprake van dalende prijzen. Door minder welvaart wordt hier relatief meer van het inkomen besteed aan voeding en deze landen zouden dus meer hinder kunnen ondervinden van hogere voedselprijzen.
Een analyse van Capital Economics geeft aan dat zorgen over de effecten van de hogere voedselprijzen voorlopig nog overdreven zijn.
De schattingen over de Amerikaanse oogsten zijn de laatste tijd slechts beperkt verslechterd en kunnen nog meevallen indien de weersomstandigheden veranderen.
Daarnaast zijn er ook andere exporteurs van granen dan alleen de VS, waarbij vooral in Latijns-Amerika en Oost-Europa de oogsten kunnen meevallen.
Verder zijn de verschillen voor de granen groot. Zo ligt alleen prijs van sojabonen ver boven de piek van 2011, is die van maïs beperkt opgelopen en die van tarwe zelfs lager.
Verder zijn de prijzen van suiker en koffie gedaald. Ook zijn de voedselprijzen minder hard opgelopen dan in 2008 en in 2011.
Voor de opkomende markten is daarbij van belang dat de prijs van rijst bijna onveranderd is en dat de andere prijzen onder druk staan.
Gegeven al deze factoren kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers gesteld worden dat de inflatie in Europa iets zal oplopen, maar dat dit vooral tijdelijk is door BTW-verhogingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier