Sterke afhankelijkheid van buitenlands kapitaal is achillespees Turkije
Draaischijf achter de groei van de Turkse economie is volgens Belfius Bank de jonge bevolking. Die heeft, geholpen door lagere rentevoeten, op krediet leren leven en jaagt de verkoop van huizen, auto’s en luxeproducten de hoogte in. Maar veel van deze goederen worden ingevoerd en daar knelt het schoentje.
Daarnaast heeft Turkije geen natuurlijke rijkdommen en is het voor olie en gas afhankelijk van het buitenland. Geen wonder dat het tekort op de lopende rekening de pan uitswingt.
Dit betekent dat er meer geld het land uitstroomt dan er binnenkomt. Het tekort bedroeg eind 2011 maar liefst 10 % van het bbp. Daarnaast sparen Turken te weinig waardoor het land dus sterk afhankelijk is van buitenlands kapitaal.
Om de inflatie en de lopende rekening onder controle te houden, voerde de nationale bank sinds oktober 2011 een onorthodoxe monetaire politiek die door de markten in eerste instantie argwanend bekeken werd.
Een jaar later lijkt ze volgens Belfius Bank in haar opzet geslaagd. Het tekort op de lopende rekening is gekrompen tot 7,6 % en ook de inflatie is gedaald.
De Turkse lira werd het afgelopen jaar duurder tegenover de euro, zelfs in die mate dat de Turkse exporteurs beginnen te klagen over een te dure lira.
De centrale bank is ook geen voorstander van een te sterke lira en ze probeert – naast de verlaging van de rente – ook verbaal de munt naar beneden te praten.
Gezonde banksector
Sinds 2001 heeft de banksector zich flink ontwikkeld en bleef deze gespaard van de problemen waarmee de westerse banken kampen.
Ook de verhouding tussen kredieten en deposito’s is gezond. Bovendien legde de centrale bank beperkingen op om een te sterke kredietgroei te vermijden.
Kers op de taart: “investment grade”
De kredietbeoordeelaar Fitch verhoogde onlangs de rating van Turkije van BB+ naar BBB- met stabiele vooruitzichten. Daardoor worden Turkse staatsobligaties voortaan beschouwd als kwaliteitspapier of “investment grade”.
Reden voor de ratingverhoging volgens Belfius Bank: de daling van de financiële risico’s, de vermindering van de overheidsschuld en de gezonde banken.
Analisten verwachten dat ook het kredietbureau Moody’s in 2013 de rating zal optrekken tot investment grade.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier