Stefan Duchateau: “Is voor land met dergelijk gedrag wel plaats binnen eurozone?”
Met het onzinnige dreigement van een referendum vergooide de Griekse premier Papandreou meteen zijn enige troefkaart. Maar wat was er eigenlijk aan de hand. Professor en beleggingsadviseur Stefan Duchateau heeft er een duidelijk visie over.
Stefan Duchateau: “Het was een haast aandoenlijk tafereel dat een dubbel doel diende : In het minste geval zou het de Griekse bevolking verenigen achter een (veronderstelde) “ja”-stem, waardoor tegelijk een platform ontstond om de verregaande besparingen te aanvaarden. In het maximale geval zouden de Europese partners zodanig afgeschrikt worden door het spookbeeld van een ongecontroleerde Griekse faling dat ze mogelijk inschikkelijker zouden worden en het opgelegde besparingsplan wat zouden milderen. In de huidige constellatie zullen de maatregelen de schuldgraad immers maar terugbrengen tot 120% en toch een sociaal bloedbad aanrichten.”
Het begrip “Griekse gok” zal misschien binnenkort in ons taalgebruik binnensluipen als een uitdrukking die verwijst naar een complete misrekening . Enigszins voorspelbaar toch vanuit de eenvoudige logica die in dergelijke extreme omstandigheid geldt : “don’t bring a knife to a gunbattle…”
Stefan Duchateau: “De verregaande verontwaardiging van de Europese partners deed immers ook het laatste taboe vallen en plaatste meteen het “onuitspreekbare” vooraan op de agenda: Is er voor land met een dergelijk gedrag wel plaats binnen de Eurozone?”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier