Steeds meer jongeren beleggen

© Dons
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Beleggen is niet langer uitsluitend een zaak van vijftigers of zestigers. Ook de jongere generatie heeft de smaak te pakken. “Jongeren hoeven niet over een monsterkapitaal te beschikken om in aandelen te stappen.”

Door de historisch lage spaarrentes hebben de aandelenmarkten de wind in de zeilen. Ook jongeren willen daar een graantje van meepikken. In 2013 was 12 procent van de particuliere klanten van KBC Bolero jonger dan dertig. Vandaag is dat 16 procent. “Met 21 procent van de inflow blijven ze fors inlopen”, zegt Steven Van De Sype van KBC Bolero.

De jonge beleggers zijn vooral geïnteresseerd in technologiewaarden, zoals Apple, en in toekomstgerichte sectoren, zoals de biotechnologie. “Ook gespecialiseerde producten zoals turbo’s vallen bij hen in de smaak. Jonge beleggers hebben ook een grote honger naar stevig onderbouwde beursanalyses die ze meteen kunnen gebruiken.”

Stimulatie ouders

Steeds meer jongeren beleggen
© ZaZa

Die belangstelling krijgen ze vaak mee van hun ouders. “Steeds meer ouders stimuleren hun kinderen om interesse in beleggen te ontwikkelen. Zo ontmoeten we op onze evenementen veel meer klanten die vergezeld zijn van hun kinderen.” Volgens Michiel Sallaets van Binckbank was de kredietcrisis het startsein van die ontwikkeling. Bij Binckbank is het aantal beleggers jonger dan dertig jaar in minder dan tien jaar verdubbeld. “Midden 2013 was 22,5 procent van het aantal beleggers nog jonger dan dertig, begin 2015 was dat 32 procent”, zegt Michiel Sallaets van Binckbank.

Geen monsterkapitaal

Volgens hem spreken de beurzen jongeren onder meer aan, omdat ze niet over een monsterkapitaal hoeven te beschikken om in aandelen te stappen. Het is perfect mogelijk een gespreide portefeuille op te bouwen “met minder dan 7500 euro”, aldus Sallaets. Jongeren hebben gemiddeld voor 5874 euro aan effecten staan bij Binckbank. Ter vergelijking: de waarde van de effecten van de gemiddelde belegger ouder dan dertig jaar is 30.197 euro.

Ook bij Keytrade Bank zien ze die trend. “Gemiddeld is het aantal klanten met een Keyplan toegenomen met 62 procent tegenover einde 2013. In de leeftijdsgroep van 18 tot 29 jaar zien we een stijging van 71 procent, wat een significant verschil is”, zegt Steven Van Gaever van KeyTrade. Met een Keyplan kunnen beleggers intekenen op een korf van beleggingsfondsen vanaf een bedrag van 25 euro. (NS)

Partner Content