Steeds meer beleggers kopen Amerikaans vastgoed

Een appartement met drie slaapkamers en alle mogelijk comfort in de zonnige staat Florida voor amper 50.000 dollar, het lijkt te mooi om waar te zijn.

Nochtans zijn op de Amerikaanse vastgoedmarkt momenteel dit soort koopjes te doen, want die vastgoedmarkt heeft de gevolgen van de zware crisis nog altijd niet volledig verteerd.

Steeds meer beleggers ruiken hun kans en kopen Amerikaans vastgoed. In sommige gevallen kunnen huizen en appartementen gekocht worden aan prijzen die amper de helft van de bouwprijs vertegenwoordigen. Maar vooral de Amerikanen zullen momenteel beseffen dat duur en goedkoop relatief begrippen zijn.

Vastgoedmarkt dreigt opnieuw speelbal van speculatie te worden

Het aantal huizen dat door beleggers werd gekocht, verdubbelde vorig jaar. De kopers worden aangelokt door stijgende huurprijzen en door (uiteraard) de lage prijzen. In totaal kochten beleggers vorig jaar 1,23 miljoen huizen, of een stijging met 65% ten opzichte van het jaar voordien.

De cijfers zijn afkomstig van de National Association of Realtors, een organisatie die als betrouwbaar wat haar cijfermateriaal betreft mag worden beschouwd. De helft van het vastgoed dat door beleggers werd gekocht, was afkomstig van gedwongen verkopen (of foreclosures). Er konden dus inderdaad koopjes worden gedaan.

Hier dreigt echter een nieuw gevaar voor de Amerikaanse vastgoedmarkt, want die dreigt opnieuw de speelbal van speculatie te worden. Wie een huis of appartement als belegging koopt, zal niet aarzelen om winst te nemen wanneer hij of zij daar toe de kans krijgt. De markt wordt met andere woorden minder stabiel dan ze in het verleden was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content