Steeds meer bedrijven geven obligaties uit

Deze maand is volgens Theodoor Gilissen Bankiers een van de beste maanden ooit voor uitgifte van Europese bedrijfsobligaties. In de eerste helft van 2009 werd het record gezet op Eur 33 mrd, terwijl de teller nu op Eur 27,1 mrd staat.

Groot verschil met 2009 is dat op dat moment bedrijven gedwongen naar de markt moesten en zeer hoge risico-opslagen en coupons moesten betalen om beleggers te verleiden.

Het beeld is nu totaal anders; de vraag van beleggers is hoog en bedrijven kunnen nu op recordlage renteniveaus terecht op de kapitaalmarkt.

Het normale patroon van hogere risico-opslagen bij veel aanbod geldt deze maand duidelijk niet. De risico-opslag

van de Barclays Euro Investment Grade Corporate Index is met 20 bps gedaald en staat met 182 bps op het laagste niveau sinds juni 2011.

Gevraagd: hoger rendement

De vraag wordt volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog altijd gedreven door de zoektocht naar (iets meer) rendement dan veilige staatsobligaties, solide balansen van bedrijven en het vooruitzicht van lage economische groei.

De opluchtingsrally na de woorden van Draghi gaf een extra zet in de rug. Gevolg is wel dat vooral de solide segmenten duur beginnen te worden.

Relatief aantrekkelijke risico-opslagen zijn voornamelijk te vinden bij bedrijven uit de perifere landen en van lagere kredietkwaliteit, waarin bij voorkeur belegd wordt via een gespecialiseerde manager.

Een gebeurtenis dat het positieve beeld kan veranderen is de mogelijke ratingverlaging van Moody’s voor Spanje die

in de lucht hangt, wanneer dit gebeurt voordat het land steun aanvraagt.

De Spaanse 10-jaars rente steeg gisteren weer kortstondig tot boven de 6% voor een veiling van 12- en 18-maands papier.

Die werd goed ontvangen, met een opgehaald bedrag van Eur 4,6 mrd iets boven het doel van Eur 4,5 mrd, waarna de rente weer wat daalde tot 5,87%.

De echte test volgt morgen, als het land met een nieuwe 3-jaars lening naar de markt komt en 10-jaars obligaties uitgeeft. Ondertussen loopt de Spaanse 2-jaars rente ook op en noteert nu met 3,37% bijna 70 bps hoger dan het recente dieptepunt op 7 september, een dag na de ECB vergadering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content