Stakingen in de mijnbouwsector ondermijnen financiële stabiliteit Zuid-Afrika

De gewelddadige stakingen in de Zuid-Afrikaanse goudmijnen hebben al meer dan 40 dodelijke slachtoffers gevergd en het einde van de sociale onrust is bijlange na nog niet in zicht. De Zuid-Afrikaanse centrale bank roept echter op om zo snel mogelijk een oplossing voor het conflict te zoeken.

De stakingen ondermijnen namelijk de financiële stabiliteit van het land. Het geweld heeft de aandacht van de internationale pers getrokken, heel wat reacties uitgelokt en zodoende de beleggers huiverachtig gemaakt om nog in Zuid-Afrika te beleggen. Deze situatie mag niet te lang duren.

Koers rand staat onder druk

De staking is op 10 begonnen bij Lonmin Plc’s Marikana platinamijn en verspreidde zich vervolgens naar Gold Fields Ltd., AngloGold Ashanti Ltd., Kumba Iron Ore Ltd. en Anglo American Platinum Ltd. In de afgelopen twee maanden is de koers van de rand verzwakt en hebben Moody’s Investors Service en Standard & Poor’s hun kredietrating voor Zuid-Afrika verlaagd.

Lesetja Kganyago, deputy governeur van de Reserve Bank, merkt op dat ondanks de uitdagingen waar het land mee wordt geconfronteerd de financiële situatie van het land gezond blijft. Tijdens de financiële crisis van 2008 hebben de banken van het land goed kunnen standhouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content