Staatsbon brengt minder dan 1 procent op

© debtagency.be

Wie zich inschrijft voor een staatsbon moet zich opnieuw tevreden stellen met een beperkt rendement.

De nieuwe staatsbon van 10 jaar, die uitgegeven wordt op 4 september, zal een coupon hebben van 0,9 procent, meldt het Agentschap voor de Schuld maandag. De rente ligt hiermee 0,1 procentpunt hoger dan die van de staatsbon van 10 jaar die uitgegeven werd begin juni.

Het is de tweede uitgifte op rij met maar een enkele looptijd. In maart was er een staatsbon van zowel 8 als 10 jaar.

De inschrijvingsperiode gaat van start op 26 augustus en loopt tot 3 september. De storting moet gebeuren op uiterlijk vrijdag 4 september.

De staatsbons, die zich vooral richten op particulieren, worden traditioneel 4 keer per jaar uitgegeven. Door de lage rentevoeten de voorbije jaren overschrijdt het opgehaalde bedrag per uitgifte zelden de 20 miljoen euro. Bovendien dient er door de belegger nog 25 procent roerende voorheffing te worden betaald op de opbrengst.

Bij de vorige uitgifte in juni werd met veel moeite 3 miljoen opgehaald. Het grote succes van de staatsbons dateert van eind 2011, toen de zogenaamde Leterme-bons werden uitgegeven. De staatsbon op acht jaar kreeg toen een rente van 4,20 procent én een voordeeltarief van slechts 15 procent roerende voorheffing. Er werd toen voor 5,7 miljard euro ingetekend. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content