Spread tussen Duitse/Portugese staatsobligaties verrekent al schuldenherschikking

Het rendement op Duitse staatsobligaties bereikte vandaag een nieuw dieptepunt. Zowel de rendementen op 2- als op 5-, 10- en 30-jarige staatsobligaties lieten een nieuw historisch dieptepunt optekenen sinds Bloomberg data over de obligatiekoersen is beginnen te verzamelen.

De stijging van de Duitse obligatiekoersen had op de eerste plaats te maken met de vrees dat de recessie in Europa verder aan het uitdiepen is, waardoor de financiële crisis in de regio scherpere vormen zal gaan aannemen. De vanmorgen bekendgemaakte index van de aankoopmanagers in de eurozone was nogmaals slechter dan verwacht.

Marc Ostwald, fixed-income strategist bij Monument Securities Ltd. in Londen, is van mening dat de publicatie van deze index volstond om nog meer beleggers richting bunds te jagen. Wie in de eurozone belegd moet blijven, heeft namelijk weinig andere keuzemogelijkheden.

Portugal dreigt dieper in de problemen te raken

Opvallend was dat de spread tussen Portugese en Duitse staatsobligaties opnieuw verder opliep. Die spread bedraagt nu 895 basispunten, of een stijging met 4 basispunten ten opzichte van de slotkoers van afgelopen vrijdag. Volgens ING betekent dit dat de markt een afschrijving van ruim 50% op Portugese staatsobligaties incalculeert.

Alessandro Giansanti, senior rates strategist bij ING in Amsterdam, is van mening dat een spread van 600 basispunten een afschrijving van 30% van de Portugese staatsobligaties in portefeuille impliceert. De beleggers houden met andere woorden al rekening met een veel erger scenario.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content