Speel in op de remonte van de Chinese beurs

© EPA
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De lange malaise op de Chinese beurs lijkt na de onverwachte renteverlaging van de Chinese centrale bank voorbij. Hoog tijd dus om in te spelen op de remonte.

De beurscolumn van Danny Reweghs

Danny Reweghs is sinds jaar en dag de drijvende kracht achter Inside Beleggen, een van de grootste beleggersbladen in België. Elke week deelt hij zijn visie over een actueel beleggersthema.

Vorige week donderdag was een tegenvaller voor de Chinese economie. De maandelijkse peiling van Markit leverde voor China een PMI (Purchasing Managers Index of index van de aankoopdirecteuren) voor de industriële component van 50,0 op. Precies dat cijfer van 50 is cruciaal. Erboven is er sprake van groei, een cijfer beneden 50 wijst op het krimpen van een economie.

Voor China betekent dat dus dat er sprake is van een stagnatie in de industrie. En kijk, vorige vrijdag kreeg we de prompte reactie van de Chinese centrale bank met een renteverlaging _ de eerste sinds 2012.

Nooit is er het afgelopen decennium zoveel twijfel geuit over de tweede grootste economie ter wereld als het afgelopen jaar. Met als hoogtepunt, of dieptepunt zo u wil, het rapport van de Conference Board in oktober die een zeer negatief toekomstbeeld schetste voor de Chinese economie.

Volgens het rapport zal de Chinese economie scherp terugvallen het komende decennium. Voor de periode 2015-2019 mikt Conference Board nog op een gemiddelde groei van 5,5% ten opzichte van 6,6% bij het IMF en 7,0% bij de Wereldbank. Voor het lustrum daarna (periode 2020-2025) ziet de Conference Board de groei verder zakken tot 3,9% tegenover 5,9% bij de Wereldbank.

Uitbodeming

Dat pessimisme staat in schril contrast met de evolutie van de Chinese beurzen zelf. Er komt steeds meer bevestiging dat de zware ‘berenmarkt’ (baissemarkt; dalende beurstendens) er afgelopen is.

De Shanghai Composite index explodeerde tussen 2005 en 2007 van afgerond 1000 naar 6000 punten. Om dan de duik naar minder dan 2000 punten maken eind 2008. Even was er dan in 2009 een herstel tot net boven 3000 punten, maar sinds 2010 was er opnieuw een vervelende en dus langdurige daling, waarbij we opnieuw naar 2000 punten zijn gezakt. Na de renteverlaging staat de index terug boven 2500 punten en lijkt het proces van uitbodeming afgerond.

Het sentiment ten aanzien van de groeilanden in het algemeen en China in het bijzonder was wellicht té negatief geworden. Een tracker als DB-X Trackers Harvest CSI300 China (ticker ASHR op NYSE; ISIN-code US2330518794) biedt heel wat kansen de komende maanden/jaren. (DR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content