Specialisten raken het niet eens over de waarde van de euro in 2017

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Het opkoopprogramma (QE) van de Europese Centrale Bank zal eind 2017 normaal ruimschoots afgesloten zijn, maar specialisten raken het niet eens over hoeveel de euro dan zal waard zijn.

De investeringsbank Goldman Sachs is ervan overtuigd dat de euro eind 2017 0,80 dollar waard is. De bank gaat ervan uit dat de Amerikaanse Centrale Bank binnen dit en twee jaar de intrest verhoogt. “Terwijl de Federal Reserve dat doet, zal de intrest in Europa nog op een laag vuurtje staan”, zegt Goldman Sachs aan de Wall Street Journal. “Daardoor zullen de investeerders hun financiën verhuizen van Europa naar Amerika. De euro zal dus aan waarde inboeten.”

De investeringsbank geeft toe dat 0,80 dollar een onderwaardering is. “Dat komt omdat valuta veel volatieler is dan de prijzen van goederen en diensten. Daardoor is een munt altijd onder- of overgewaardeerd.” Een ‘eerlijke’ waarde voor de euro eind 2017 zou volgens de bank 1,20 dollar zijn.

HSBC

De Britse bank HSBC stelt dat de euro 1,20 zal kosten over 2,5 jaar. De bank is er van overtuigd dat de sterkste stijging van de dollar voorbij is. Sinds afgelopen zomer is de dollar 25 procent in waarde gestegen. Volgens HSBC is de dollar de op een na meest overgewaardeerde munteenheid ter wereld. Alleen de Zwitserse frank doet ‘beter’.

De dollar neemt volgens HSBC kleine hapjes uit de Amerikaanse economische groei, terwijl die van Europa met mondjesmaat toeneemt. Onder andere de Amerikaanse multinationals krijgen klappen.

“Ondertussen voert een sterke dollar de druk op de grondstofprijzen op. Daardoor is de Amerikaanse inflatie lichtjes gedaald.” De euro kan op korte termijn nog aan waarde inboeten, maar de analisten van HSBC menen dat het keerpunt nu wel heel dichtbij is.

Dit zijn de voorspellingen van verschillende analisten net voor de stopzetting van de QE in september 2016 :

  • HSBC: 1 euro = 1,10 dollar
  • UBS: 1 euro = 1,10 dollar
  • Barclays: 1 euro = 1,05 dollar
  • BNP Paribas: 1 euro = 1,02 dollar
  • Credit Suisse: 1 euro = 1 dollar
  • Morgan Stanley: 1 euro = 1 dollar
  • Citigroup: 1 euro= 0,95 dollar
  • Deutsche Bank: 1 euro= 0,90 dollar
  • Goldman Sachs: 1 euro= 0,85 dollar

Bron: Wall Street Journal

Partner Content