Specialist in studentenkamers Xior overweegt beursgang

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het zou kunnen dat de Brusselse beurs binnen afzienbare tijd een gereglementeerde vastgoedvennootschap, de vroegere vastgoedbevak, rijker is. De specialist in studentenkamers Xior bestudeert een beursgang als een van de pistes om zijn groei te financieren.

Er is momenteel slechts één gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) op de Brusselse beurs die investeert in studentenwoningen: Home Invest Belgium. De vastgoedvennootschap kocht de gebouwen van het vastgoedcertificaat Louvain-La-Neuve. Die deal werd enkele weken geleden afgerond, waardoor het vastgoedcertificaat van de beurs verdween. De studentenresidenties in de stad Louvain-La-Neuve wegen wel niet erg zwaar in de portefeuille van Home Invest Belgium.

Daar komt mogelijk verandering in, want Xior Group bekijkt naar eigen zeggen “of een beursintroductie van een gereglementeerde vastgoedvennootschap een optie zou zijn”. De groep bouwt sinds 2007 een portefeuille in studentenresidenties uit en heeft daarnaast een aantal nevenactiviteiten in andere residenties en handelsruimten en in het werven van private-equitykapitaal voor derden.

“We bekijken alle opties om onze groei verder te financieren”, zegt Frederik Snauwaert, de financieel directeur van de Antwerpse groep. “Dit is een kapitaalintensieve business. We hebben al eens eerder obligaties uitgegeven via een private bank. Een beursintroductie van een GVV ligt in de weegschaal met andere financieringsvormen, zoals private equity of leningen bij de banken.”

Voordelen

Voor kleine beleggers zou zo’n vastgoedvennootschap een aantal voordelen bieden. U investeert niet in één kamer, of in één gebouw, maar in een gespreide portefeuille. Als u rechtstreeks in studentenresidenties investeert, dan strijkt u elke maand de huur op. Bij een GVV kan u vaak wel op een jaarlijks dividend rekenen. De frequentie van de inkomsten ligt lager, maar in ruil daarvoor bespaart u uzelf een heleboel rompslomp en werk.

Snauwaert: “Ik vermoed dat wij als GVV minstens dezelfde voordelen kunnen realiseren als rechtstreekse beleggers in studentenkamers, maar dan zonder alle nadelen. Maar zover is het nog niet.”

De gereglementeerde vastgoedvennootschap betaalt geen vennootschapsbelasting, als ten minste 80 procent van de nettowinst aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd in de vorm van dividenden. Dat betekent dat u als belegger zeker bent dat u mee profiteert als het goed gaat met het bedrijf. De sector onderhandelt momenteel nog met de fiscus over de classificatie van studentenkamers als ‘woning’. Beleggers betalen slechts 15 procent roerende voorheffing in plaats van 25 procent op de dividenden, als ‘woningen’ minstens 80 procent van de portefeuille van de GVV uitmaken. Het hangt met de onderhandelingen van de fiscus af of Xior na een eventuele beursintroductie onder de noemer residentiële (gereglementeerde) vastgoedvennootschap zal passen of niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content