Spanje zit gevangen in catch 22-situatie

Gaat Spanje al dan niet op korte termijn om steun vragen? Afgaande op de evolutie op de obligatiemarkten zouden we aannemen van wel. Het land veilde succesvol obligaties met een looptijd van 3 tot 10 jaar en dat aan een lagere rentevoet dan voordien.

De ironie is echter dat die veiling precies succesvol verliep precies omdat de beleggers er op rekenden dat Spanje op relatief korte termijn om hulp zou vragen. Spanje zit gevangen in een catch 22-situatie waaruit het zich maar moeilijk zal kunnen loswrikken.

Surrealistische situatie

Nicholas Spiro, managing director van Spiro Sovereign Strategy, spreekt in dat verband van een surrealistische situatie. Zodra zou blijken dat Spanje niet meteen van plan is om hulp te vragen, zou het wel eens over en uit kunnen zijn met de huidige euforie.

Volgens de Spaanse krant zou de regering in Madrid een deel van de 100 miljard euro die ter beschikking van de banksector wordt gesteld in het kader van de redding van die sector gebruikt worden om te vermijden dat er een volledig reddingsplan moet worden aangevraagd. Citigroup denkt bovendien dat Spanje de impact van de ECB-maatregel pas ten volle volgend jaar zal ondervinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content