Spanje raakt weer eens met de hakken over de sloot

Het sentiment op de Europese beurzen blijft vandaag afwachtend, waarbij er ten opzichte van de middag geen grote verschillen opgetekend worden. De Euro Stoxx 50 noteert zowat driekwart procent onder het slotniveau van gisteren, de BEL 20 heeft een voorzichtige come-backc boven de nullijn gemaakt.

De veiling van Spaanse staatsobligaties verliep eens te meer beter dan verwacht, het maximumbedrag dat was geviseerd werd ook daadwerkelijk opgehaald. Het rendement lager hoger dan bij de vorige veiling. Dat op de 10-jarige staatsobligatie bleef ten opzichte van gisteren ongewijzigd.

Rente van zwakkere Europese landen blijft oplopen

De rente van de zwakkere Europese landen blijft oplopen. Cruciaal was volgens Theodoor Gilissen Bankiers, zoals al eerder

gemeld, de uitgifte van Spaanse obligaties vandaag. De resultaten van die veiling vielen per saldo wel mee. Voor de langere termijn zijn de G20 besprekingen en de IMF bijdrage aan steun voor Europa komende vrijdag belangrijk. Als er echt de bereidheid is om de zwakkere landen te steunen, kan de kopersstaking op de obligatiemarkten worden opgevangen.

Gaat Nederland op Europa wegen?

Vandaag komt het CPB volgens Theodoor Gilissen Bankiers mogelijk met de doorberekende plannen voor het regeringsakkoord. Normaal gesproken zal deze Nederlandse uitkomst weinig invloed hebben op de financiële markten. Maar nu kredietbeoordelaar Fitch een waarschuwing gaf dat een afwaardering van de hoogste kredietbeoordeling van Nederland nabij is, is dit feit van belang voor de markten. De kwaliteit van het Europese steunfonds kan verminderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content