Spanje dreigt toegang tot financiële markten te verliezen

De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy kwam vandaag met een waarschuwing die aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Spanje dreigt de toegang tot financiële markten te verliezen tenzij de regering akkoord gaat met de voorgestelde begrotingsmaatregelen.

Volgens Rajoy loopt zijn land het gevaar dat de buitenlandse beleggers niet meer bereid zijn om met geld over de brug te komen, tenzij aan astronomisch hoge rentevoeten.

Op die manier dreigt de werking van het land stilaan te worden lamgelegd. De waarschuwing van Rajoy weerklonk dan ook luid en duidelijk.

Spread tussen Duitse en Spaanse staatsobligaties op recordniveau

Het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie steeg tot een recordniveau van 6,48%, of 13 basispunten meer dan gistren. De beleggers vrezen dat in geval van een Griekse exit uit de eurozone Spanje het volgende land gaat zijn dat in moeilijkheden kan raken.

Begin maart bedroeg dat rendement nog maar 5%. De spread tussen Duitse en Spaanse staatsobligaties bereikte een nieuw recordniveau en kwam uit op 5,07%. Ter herinnering: begin maart waarschuwde Rajoy dat zijn land de begrotingsdoelstellingen dit jaar niet zou halen.

De Spaanse premier heeft beloofd het tekort op de begroting volgend jaar zal worden teruggevallen tot 3%, zoals aanvankelijk werd afgesproken.

Het land heeft de zwaarste besparingsmaatregelen in meer dan 30 jaar bekendgemaakt, waarnaast de belastingen werden opgetrokken. In totaal zal Spanje een bedrag van 27 miljard euro besparen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content