Spanje dreigt tijdbom te worden voor de Europese banken

Voor de Europese banken is het van levensbelang dat Spanje zijn schulden zal kunnen blijven afbetalen. Wanneer dat niet langer het geval zou zijn, dreigen de banken zelf in moeilijkheden te raken. Ze bezitten namelijk grote hoeveelheden Spaanse overheidsobligaties.

Op 31 december zou het gaan om een totaal bedrag van 134 miljard euro, verspreid over alle Europese banken. Volgens de Bank of International Settlements zou het in het geval van de Duitse banken om 53,10 miljard euro en in het geval van de Franse banken 23,40 miljard euro gaan.

Herfst kan cruciaal gaan worden

De herfst kan de lakmoesproef voor Spanje gaan worden, want het land moet tegen het einde van dit jaar 40 miljard euro gaan terugbetalen, waarvan alleen al bijna 30 miljard euro eind oktober. Aan de huidige renteniveaus zal het moeilijk worden om dit geld op te halen.

Wanneer Spanje inderdaad een hoge rente moet betalen om zijn staatsobligaties, kan het land ergens volgend jaar met een liquiditeitskrapte worden geconfronteerd. Uiteindelijk kan de situatie in Spanje ook andere Europese probleemlanden zoals Griekenland verder onder druk zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content