Spaanse banken hebben vijf keer meer provisies nodig dan regering toegeeft

Spanje onderschat systematisch de problemen in de banksector, waarbij er geen acht wordt geslagen op de woonkredieten die nog onder water moeten duiken. De Spanjaarden willen blijkbaar kost wat kost vermijden dat ze hetzelfde lot moeten ondergaan als Ierland, dat eveneens het financieel systeem overeind moest houden.

De regering heeft de banken gevraagd om de provisies voor slechte kredieten met 54 miljard euro op te trekken tot 166 miljard euro.

Dat bedrag zou volgens de Spaanse centrale bank overeenstemmen met ongeveer 50% van de kredieten die werden toegestaan aan projectontwikkelaars en bouwfirma’s.

Volgens een aantal bronnen zouden vermelden bedragen in de verste verte niet volstaan. In totaal zouden er ongeveer voor 1400 miljard euro aan kredieten uitstaan aan woon- en bedrijfskredieten.

Voor deze kredieten zijn nog geen provisies aangelegd zijn.

Spanje kan het onmogelijk redden zonder hulp van buitenaf

Het totaal bedrag aan benodigde provisies zou vijf keer meer zijn dan wat de regering toegeeft, dit op basis van een schatting gedaan door het Centre for European Policy Studies in Brussel. Om dat gat te dichten zou de Spaanse openbare schuld met bijna 50% toenemen.

Spanje kan het onmogelijk redden zonder hulp van buitenaf, zo luidt de conclusie. Het land gaat dus dezelfde weg op als Ierland, Griekenland en Portugal. Patrick Lee, de analist die voor Royal Bank of Canada de Spaanse banken opvolgt, stelt dat Ierland kon toegeven dat het in de problemen zat maar dat Spanje dat blijkbaar niet kan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content