Spaans verzoek om hulp kan negatieve reactie op financiële markten uitlokken

Vrijdag worden de stress tests voor de Spaanse banken gepubliceerd. Economieminister Luis de Guindos verwacht dat de banken ongeveer 60 miljard euro nodig zullen hebben om de probleemkredieten die het gevolg zijn van het uiteenspatten van de internetzeepbel op te kuisen.

De Guindos verklaarde afgelopen zaterdag dat er geen haast is om een reddingsplan voor zijn land aan te vragen. Maar misschien heeft de minister alleen maar een mistgordijn opgetrokken, de kans bestaat dat Spanje donderdag samen met een hervormingsprogramma en de begroting ook officieel om hulp zal verzoeken.

Of toch wachten tot 21 oktober?

Een andere optie is dat Spanje zal wachten tot na 21 oktober, de dag waarop de verkiezingen in Rajoy’s geboorteregio Galicië plaatsvinden, om een hulpaanvraag in te dienen.

Misschien zijn de Spanjaarden dan te laat, want de kans bestaat dat Moody’s op dat moment de kredietrating van Spanje op nul heeft gezet.

Peter Garnry, in Kopenhagen equity strategist bij Saxo Bank, is van mening dat een Spaanse vraag om hulp al gedeeltelijk in de beurskoersen verrekend zit, maar de uiteindelijke reactie zou toch negatief kunnen zijn. Vooral de voorwaarden die Spanje worden opgelegd, kunnen als negatief worden geïnterpreteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content