Spaans reddingsplan zal heel anders zijn dan de vorige

De Europese beurzen noteren nog steeds in de plus, maar van overdreven enthousiasme is zeker geen sprake. De belangrijkste indices boeken winsten van ongeveer een half procent, de Euro Stoxx 50 noteert toch ruim een half procent boven het slotniveau van gisteren.

De BEL 20 ligt anderzijds flauwer op koers, de belangrijkste Brusselse beursindex houdt ternauwernood stand boven de nullijn.

Bekaert heeft de fakkel overgenomen van Nyrstar als sterkste stijger. GdF Suez moet anderzijds ruim 1% prijsgeven. Uiteraard zijn er heel wat commentaren op de overname van Devgen binnengelopen.

Het Spaans reddingsplan zal heel anders zijn dan de vorige, zo schrijft de Financial Times vanmorgen. Er wordt echter wel degelijk onderhandeld tussen de Europese Unie en de Spaanse regering over zo’n reddingsplan.

Ook de Spaanse bedrijfswereld dringt er op aan dat Madrid officieel een verzoek om hulp gaat inbieden.

Heineken bereikt overeenkomst voor overname van Asia Pacific Breweries

Heineken is met Thai Beverage Public Company en TCC , die een bod uitbrengen op F&N, de joint venture partner van Heineken in Asia & Pacific Breweries, overeengekomen dat TBPC en TCC het A&P belang bij overname zullen aanmelden.

Hiermee zal Heineken de meerderheid verkrijgen en daarna een bod uitbrengen op de overblijvende ca. 20% beursgenoteerde aandelen.

Met de volledige overname van A&P verkrijgt Heineken volgens Theodoor Gilissen Bankiers de zeggenschap over de Aziatische belangen en de mogelijkheid tot verdere groei van de (eigen) merknamen.

De totale overnameprijs (incl. de nog beursgenoteerde 20%) komt op ruim Eur 5 mrd, waarmee de te boeken winst op ruim twintigmaal de winst komt.

De andere leidende internationale bierconcerns, AB-Inbev en SABMiller, noteren op een koers/winstverhouding van 18 (jaarschatting ’12), dividendrendement van ruim 2% en return on equity van 17% resp 14%.

Voor Heineken ligt de koers/winstverhouding lager op 15,5 en dividend en return on equity zijn in lijn. Het grootste verschil is echter de winstgroei per aandeel van de afgelopen vijf jaar van 15% jaarlijks voor AB-Inbev , 20% voor SAB Miller en 4% voor Heineken.

Met deze overname kan Heineken het verschil in jaarlijkse groei van omzet en winst gedeeltelijk verkleinen in de komende jaren. Op basis van de huidige waardering is de rating van Theodoor Gilissen Bankiers houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content