S&P verlaagt rating BNP Paribas, koers Belgacom explodeert

De Europese beurzen zijn vandaag lager geopend, met redelijke verliezen voor de belangrijkste indices. De Stoxx Europe 600 geeft een half procent prijs, in het geval van een aantal andere indices lopen de verliezen zelfs op tot in de buurt van driekwart procent. S&P verlaagde de kredietrating voor BNP Paribas en voor twee andere kleine Franse banken.

De Brusselse beurs opende tegen de trend in hoger, met een winst van ruim een kwart procent voor de BEL 20. De stijging is uitsluitend te danken aan de sterke resultaten die Belgacom vanmorgen kwam presenteren. De koers van het telecomaandeel opende ruim 10% hoger.

Belgacom stelt jaarverwachtingen naar boven bij

Dit waren de hoogtepunten van de trading update die Belgacom vanmorgen gaf:

Belgacom zag de trend van de groepsopbrengsten in het derde kwartaal van 2012 verbeteren: ze rapporteerde 1.620 miljoen opbrengsten, of een stijging met 1,5%, in vergelijking met dezelfde periode van 2011, ondanks aanzienlijke bijkomende druk van regelgevende maatregelen sinds 1 juli 2012.

Over het derde kwartaal van 2012 rapporteert Belgacom een groepsebitda van 460 miljoen EUR, vóór eenmalige kosten, of 2,7% lager dan over dezelfde periode van 2011.

De hogere druk van de regelgeving belette Belgacom niet om een groepsebitda te realiseren die een trendverbetering inhoudt tegenover de eerste helft van 2012, vooral dankzij een zeer sterk resultaat van het Consumersegment.

Belgacom stelt de jaarverwachtingen voor 2012 naar boven bij. Verwachte jaaropbrengsten tot +1% hoger; ebitdadaling blijft naar verwachting beperkt tot ‘-4% à -5%’.

Deze verwachting houdt geen rekening met de eenmalige boekhoudkundige aanpassing voor de opbrengsten (-12 miljoen EUR) en ebitda ( -34 miljoen EUR) in het tweede kwartaal ingevolge de goedkeuring van de nieuwe telecomwet.

In het derde kwartaal van 2012 investeerde Belgacom 160 miljoen EUR. Dit brengt het totaal geïnvesteerde bedrag in de eerste negen maanden van 2012 op 520 miljoen EUR of 10,8% van de groepsopbrengsten.

In het derde kwartaal van 2012 genereerde Belgacom een vrije kasstroom van 248 miljoen EUR. De vrije kasstroom daalde vooral door de hogere inkomstenbelasting, een ongunstige evolutie in het bedrijfskapitaal en de betaling van de licentie voor het 4G-spectrum.

De financiële positie van Belgacom blijft gezond. Eind september 2012 bedroeg de netto financiële schuld 1.467 miljoen EUR, een van de laagste schuldposities in de Europese telecomsector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content