S&P 500 boven 1400 effent weg voor verdere stijging koersen op Wall Street

Op basis van de futures gaan de Amerikaanse beurzen straks stabiel tot iets hoger openen. De rally in de afgelopen dagen was bijzonder krachtig, zodat sommige beleggers op de huidige koersniveaus toch stilaan last van hoogtevrees beginnen te krijgen. De kansen op een correctiedag lijken toe te nemen.

De Nasdaq ging gisteren iets lager, maar zowel de Dow Jones als de S&P 500 mochten hoger. De S&P 500 kwam in het slot boven het niveau van 1400 postvatten. Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat de verhandelde volumes op Wall Street relatief laag blijven.

Mijnbouwgroepen produceren minder

De NYSE Arca Gold Bugs index (HUI), die de prestatie van enkele grote goudmijnaandelen schaduwt, klom volgens Royal Bank of Scotland op weekbasis 3,3 procent hoger. Barrick Gold, de grootste goudproducent ter wereld, zag de output tijdens het voorbije tweede kwartaal met 7 procent op kwartaalbasis afnemen naar 1,74 miljoen troy ounce.

De mijngroep behoudt de productiedoelstelling voor het volledige jaar op 7,3 tot 7,8 miljoen troy ounce. Ook bij Newmont Mining daalde de goudproductie met 9 procent op kwartaalbasis naar 1,36 miljoen troy ounce. Newmont schroefde de verwachte productie voor 2012 terug naar 5 tot 5,1 miljoen troy ounce.

Peru liet weten dat de goudproductie van het land in mei met 0,7 procent daalde naar 14,3 ton. Tijdens de eerste vijf maanden van 2012 produceerde het land 68,7 ton goud, 4 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijzen van platina en palladium wijzigden nagenoeg niet. Platina moest 0,4 procent achteruit en palladium won 0,3 procent.

Lonmin, de derde grootste platinaproducent, biechtte tegenvallende resultaten op. Als gevolg van talrijke productieonderbrekingen daalde de platinaproductie met 23 procent op jaarbasis naar 202.000 troy ounce. De kapitaaluitgaven voor de komende twee boekjaren (2013 en 2014) worden wel verlaagd van 400 miljoen naar 250 miljoen dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content