SNS Reaal doet internationaal weinig stof opwaaien

Grote woede was er in Spanje toen de Argentijnse regering vorig jaar besloot om de Argentijnse tak van het Spaanse Repsol te nationaliseren.

Niet alleen in Spanje maar in heel Europa waren de protesten volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer groot.

Zo ging men niet met elkaar om. Het Europese parlement veroordeelde Argentinië met een meerderheid van 458 voor en slechts 71 tegen.

SNS Reaal

Het aantal Europarlementariërs dat in opstand zal komen tegen de nationalisatie van SNS zal wel veel minder zijn. Men mag zich zelfs afvragen of men het überhaupt een discussie waard vindt. Wie de internationale kranten dit weekeinde leest moet goed zoeken naar de berichtgeving hieromtrent.

De Financial Times op pagina 9 met een verhaal over de nationalisatie. In haar hoofdredactioneel commentaar gaat men niet in op het feit van de nationalisatie van SNS maar op het gegeven dat de bankencrisis nog altijd niet voorbij is. Natuurlijk is er een verschil tussen Repsol en SNS.

Belangrijkste argument is volgens Wilfried Steentjes dat ingrijpen noodzakelijk was in het algemeen belang. Een overheid kan publieke goederen tot zich nemen als dit grotere rampen kan voorkomen.

Dat is ook de kapstok waar de nationalisatie van SNS aan wordt opgehangen. SNS Reaal stond op omvallen.

En dat zou ervoor zorgen dat klanten van de bank geen geld meer van hun rekening konden halen. Een dergelijke situatie zou de Nederlandse economie forse schade opleveren.

Omdat SNS niet in staat was op aangeven van De Nederlandsche Bank nog langer kapitaalstortingen te doen werd het paardenmiddel van nationalisatie van stal gehaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content