Snel herstel Brits pond lijkt onwaarschijnlijk

De Britse economie kampt met meerdere onevenwichtigheden: de afhankelijkheid van de financiële sector, de schuldpositie, de huizenmarkt en het zwakke pond, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.

Maandag leidde de lagere kredietbeoordeling voor Barclays tot een hernieuwde zwakte van het Britse pond. Jaren geleden, nog onder Thatcher, werd een verandering van de Britse economie ingezet, waarbij de afhankelijkheid van cyclische sectoren werd verminderd en de nadruk meer op de dienstensector kwam te liggen.

Jarenlang was de Britse economische groei hoog, vooral door het ruime fiscale beleid, de sterk stijgende huizenprijzen en de groei van de financiële sector.

Dit leidde er echter toe dat de schuldpositie van een Britse consument toenam tot 170% van het besteedbare inkomen en de totale schuldpositie neerkomt op ruim 4 maal het bbp.

Nu de huizenprijzen kelderen en veel kort gefinancierd is komen consumenten en banken in de problemen. De kredietcrisis zal dit jaar de economie hard treffen en er wordt een krimp van 3% verwacht voor geheel 2009.

Gordon Brown was in eerste instantie een gevierd man toen hij de Britse bankensector in oktober te hulp schoot. Inmiddels is een tweede ronde van garantiestellingen noodzakelijk en nemen de vraagtekens over de financiële positie van de Britse overheid toe.

Bovendien zullen werkgelegenheid, winsten en belastinginkomsten verder verslechteren als gevolg van de kredietcrisis.

De daling van de huizenprijzen lijkt voorlopig ook nog voort te zetten. Op grond van deze negatieve vooruitzichten zal de Bank of England komende donderdag volgens Theodoor Gilissen Bankiers het
rentetarief verder verlagen.

Samen met de grote financieringsbehoefte van de Britse overheid zal dit naar verwachting leiden tot blijvende zwakte van het pond op korte termijn.

Het pond is de afgelopen twee jaar ruim 30% gekelderd ten opzichte van de euro. De Britse export kan daarvan, door de wereldwijde crisis, slechts beperkt profiteren.


Pas op langere termijn kan het pond weer wat aantrekken op grond van verminderde renteverschillen met andere landen. Een stijging van 30%, de onderwaardering van het pond volgens de Big Mac index, is volgens Theodoor Gilissen Bankiers voorlopig echter weinig waarschijnlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content