Small caps: het geluk zit soms in kleine dingen

© istock
Roel Van Espen medewerker Trends

Verstandig beleggen betekent: voldoende spreiding in je portefeuille inbouwen. Daarin verdienen ook small caps een plaatsje. Wat hebben die zoal te bieden?

De term ‘small cap’ wordt gebruikt voor aandelen van ondernemingen met een relatief kleine beurskapitalisatie. Die wordt berekend door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de huidige beurskoers. Small caps hebben vaak een beurskapitalisatie die kleiner is dan één miljoen euro.

Academici Elroy Dimson en Paul Marsh hebben alvast de beursprestaties van small caps in dertig landen bestudeerd tussen 2000 en 2013. Zij kwamen tot de vaststelling dat zulke kleine aandelen bijna zeven procent per jaar beter presteerden dan de large caps.

Ook in eigen land deden small caps het veel beter dan de gevestigde waarden. Ter illustratie: op vijf jaar tijd ging de Bel Small (de beursindex van de kleine aandelen) er met 86 procent op vooruit, terwijl de Bel20 (die de twintig grootste aandelen vertegenwoordigt) een winst van net geen vijftig procent boekte.

Sinds het beursdieptepunt van 9 maart 2009 herstelde de Bel Small zelfs met 205 procent, terwijl de Bel20 ‘slechts’ met 138 procent aandikte. En volgens Morningstar gingen alle 82 fondsen die beleggen in Europese small caps er in het afgelopen jaar op vooruit met groeipercentages tussen 16 procent en 28 procent.

De troeven van small caps

Historische cijfers vormen weliswaar geen garantie voor de toekomst, maar ze zeggen wel veel over de kwaliteiten van kleine ondernemingen. Ook deze argumenten pleiten in hun voordeel:

  • Small caps worden vaak geleid door een dynamisch en toegewijd management. De vereenvoudigde managementstructuur zorgt ervoor dat er snel beslissingen kunnen genomen worden.
  • Small caps zijn meestal ontstaan rond een nieuw product of een nieuwe dienst om aan de behoeften van hun klanten te voldoen. Niet zelden zijn ze actief in groeiende en innovatieve nichemarkten.
  • Small caps zijn vaak opgestart met eigen kapitaal. De oprichters willen mooie rendementen zien zonder al te hoge schulden. Ze beseffen ook dat cashflow en groeiende omzetcijfers noodzakelijk zijn voor hun bedrijf.

Small caps hebben dus heel wat troeven, maar het komt er nog steeds op aan om zelf een goede selectie te maken. Daarom doe je er goed aan om te beleggen in kleine bedrijven via een gespecialiseerd fonds. Daarmee zorgt je bovendien voor een goede spreiding van de risico’s die aandelen per definitie met zich meebrengen .

Partner Content