Vrije Tribune

Slim omgaan met geld: 3 tips voor wie zijn eerste stappen op de beurs zet

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Woensdag 11 oktober vond het openingsevent van de financiële studentenvereniging Capitant in Leuven plaats. Het thema was ‘Start to invest’. De spreker van de avond was Niels Bossant, trainer bij de onlinebroker Binck. Hij en Wouter Thierie van Capitant geven drie tips voor wie zijn eerste stappen op de beurs wil zetten.

Staar u niet blind op hippe aandelen

Jonge beleggers bij Binck beleggen duidelijk meer in hippe aandelen, zoals het sportmerk Nike, de producent van actioncamera’s GoPro, de autofabrikant Tesla, het streamingbedrijf Netflix en de sociaalnetwerksite Facebook. Beleggers die enkel aandelen van de grootste bedrijven in hun portefeuille opnemen, laten heel wat potentieel liggen.

Aandelen zijn historisch gezien de best renderende beleggingscategorie

Academische studies van onder meer de hoogleraren Paul Kaplan en Roger Ibbotson hebben aangetoond dat de verdeling over aandelen, obligaties en overige beleggingsklassen een grotere invloed op het rendement heeft dan de keuze van je aandeel. Aandelen zijn historisch gezien de best renderende beleggingscategorie. Belegd zijn in aandelen is al voldoende om op lange termijn mooie rendementen op te strijken.

Zelfbeheersing wint

Emotie kan een grote boosdoener zijn bij het nemen van beslissingen op de beurs. Zich op de lange termijn richten is moeilijk omdat het tegen de menselijke natuur ingaat die onmiddellijke bevrediging vraagt. Als u bij uw beleggingen rekening houdt met een horizon van drie tot vijf jaar, hebt u een serieus voordeel ten opzichte van beleggers die enkel een jaar vooruit kijken.

95 procent van de beleggers belegt met zicht op de volgende twee kwartalen, niet op de volgende vijf jaar. Kijk maar naar bekende beleggers zoals Warren Buffett, Benjamin Graham, Peter Lynch en Joel Greenblatt. Allemaal houden ze aandelen jaren bij. Buffett behoudt zijn aandelen gemiddeld meer dan twintig jaar.

Emotie kan een grote boosdoener zijn bij het nemen van beslissingen op de beurs

Om op de lange termijn te beleggen moet u ook af van alle afleidingen die dagelijks op ons worden afgevuurd. Te veel beleggers richten zich nog altijd op de dagelijkse populariteitspoll en raken vervolgens gefrustreerd als de aandelen van hun bedrijven niet stijgen. Dagelijks worden honderden artikels op ons afgevuurd. De inhoud van die artikels is voor de langetermijnbelegger 99 procent van de tijd onbelangrijk. Op korte termijn vertonen aandelenkoersen schommelingen en ze gaan als een jojo op en neer na elk positief of negatief nieuwsbericht.

Onthoud wat Benjamin Graham zei: “Op de korte termijn is de markt net een stemmachine en bekijkt men welke bedrijven populair zijn en welke niet.” Maar op lange termijn is de markt als een weegschaal en gaat men na wat een bedrijf in essentie waard is. Wees geduldig. In de loop van de tijd zal de markt uw bedrijf naar de juiste waarde schatten.

Niet alle eieren in één mand

U zou kunnen kiezen voor die beleggingen waarvan u denkt dat zij de beste rendementen op lange termijn zullen geven. Dat lijkt inderdaad het gemakkelijkste. Maar de financiële markten zijn wispelturig en niet altijd voorspelbaar. Leg dus niet al uw eieren in dezelfde mand. Verschillende beleggingsklassen reageren elk op hun eigen manier op ontwikkelingen in de financiële markten. Zo vermijdt u dat uw hele portefeuille geraakt wordt wanneer net die belegging slecht presteert.

Spreiden is dus de boodschap, in de eerste plaats over meerdere activaklassen zoals aandelen, obligaties, cash en vastgoed. Daarbovenop moet u in elke klasse voldoende spreiden door te beleggen in verschillende typen aandelen of obligaties, gespreid over verschillende sectoren en landen.

Niels Bossant is trainer bij Binck Academy van de online broker Binck.

Wouter Thierie is bestuurder bij Capitant Belgium en onderzoeker aan de VUB.

Lees ook: Beleggingsadvies van een Nobelprijswinnaar

Partner Content