September kan moeilijke maand worden

Augustus is tot dusver een rustige maand gebleken, wat zich onder andere vertaalde in de geringe verhandelde volumes op de beurzen. Het is lang geleden dat die verhandelde volumes nog zo klein waren. Vincent Juvyns van ING merkt op dat het spreekwoord ‘sell in may and go away’ dit jaar van geen enkele betekenis was.

Integendeel zelfs, vanaf mei is de Euro Stoxx 50 met ongeveer 20% gestegen, wat aangeeft dat er bij de beleggers sprake is van een zekere vorm van optimisme.

Dat optimisme neemt echter slechts eerder voorzichtige vormen aan, want een aantal factoren doen toch alarmlampjes flikkeren. Juvyns adviseert daarom om voorzichtig te zijn en handhaaft een neutraal advies voor aandelen.

Nog heel wat mogelijke struikelstenen voor ons

Er liggen nog heel wat mogelijke struikelstenen voor ons, hoewel de economische indicatoren in de richting van een uitbodeming wijzen. Het is echter nog te vroeg om al fors in aandelen te stappen, want wie dat doet zou het deksel wel eens op de neus kunnen krijgen.

September kan namelijk nog een moeilijke maand worden. Op de eerste plaats moet het Duits grondwettelijk hof beslissen of Duitsland wel mag meestappen in een Europees reddingsplan. Zonder Duitsland is het de vraag hoe de eurozone zal kunnen rechtgehouden worden.

Daarnaast dient te worden afgewacht of Spanje en/of Italië beroep zullen moeten doen op externe hulp. Ook de beslissing van de troika over Griekenland kan leven in de brouwerij brengen, evenals een mogelijke beslissing van de Europese Centrale Bank met betrekking tot de rente.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content