Sanofi weerstaat patentklif

Ondanks een moeilijk jaar met patentverliezen zijn de resultaten van de Franse farmaceutische reus minder sterk gezakt dan verwacht. Met dank aan zijn Lantus-insuline.

In het voorbije kwartaal steeg de omzet met 3,3% tot 9 miljard euro. Aan constante wisselkoersen zakte de omzet met 3,1% door het verlies van het patent op Eloxatine (het laatste van de historische blockbusters van de groep die generische concurrentie krijgt).

De nettowinst zakte met 7,4% (15,9% aan constante wisselkoersen) tot 2,2 miljard euro of 1,68 euro per aandeel. De grotere achteruitgang van de nettowinst – in vergelijking met de omzet – is te wijten aan het verlies van de patenten op Plavix en Avapro in de VS. Deze geneesmiddelen worden gecommercialiseerd door BristolMyersSquibb, dat royalties betaalt aan Sanofi. Deze royalties worden niet meegerekend in de omzet, maar wel in de winst van Sanofi. De impact van het verlies van deze twee patenten bedraagt 469 miljoen euro, of 20% van de winst van het derde kwartaal van 2011.

Nieuwe producten hebben de impact van de patentverliezen gedeeltelijk opgevangen. De omzet van deze nieuwe producten stegen met 6,4% tot 6,4 miljard euro (goed voor 70,9% van de totale omzet). De diabetesdivisie heeft zich opnieuw onderscheiden door de stijging van de omzet van de Lantus-insuline met 20,7% tot 1,3 miljard euro.

Voor het volledige jaar verwacht Sanofi een daling van de winst per aandeel met 12%. Dit is beter dan de eerdere verwachting van een achteruitgang met 12 tot 15%.

Partner Content