Risico-averse beleggers blijven Alcatel best mijden

Sinds de fusie tussen Alcatel en Lucent in 2006 daalde de koers met 90% van 11 euro naar minder dan 1 euro. Het aandeel is tot de categorie van de “penny stocks” gaan behoren.

Erger nog, het lijkt er volgens Arnaud Delaunay van Leleux op dat het aandeel aan het eind van het jaar uit de CAC40 zal verdwijnen (zoals Peugeot).

Net zoals Nokia is Alcatel-Lucent een zeer speculatief verhaal. De groep gaat al een lange tijd gebukt onder de lagere investeringen van de grote telecomoperators.

Alsof dat nog niet genoeg was, kwamen Chinese concurrenten eveneens hun graantje meepikken.

De producent van telecomapparatuur heeft een moeilijk 3de kwartaal achter de rug waarin de groep een nettoverlies van 146 miljoen euro moest opbiechten terwijl één jaar geleden nog een nettowinst van 194 miljoen euro werd behaald.

Maar de omzet steeg wel met 1,5% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Weerspiegeling van belangrijke transformatie van de groep

De afname van de activiteit is volgens Arnaud Delaunay vooral merkbaar in Europa waar de daling van de omzet opliep tot bijna

3%. Algemeen gesproken is de daling van de operationele marge het gevolg van lagere volumes en de bijdrage van minder rendabele activiteiten.

Voor de CEO van Alcaltel-Lucent zijn de resultaten “een weerspiegeling van de belangrijke transformatie van de groep” in combinatie met de daling van investeringen in telecomapparatuur. Vooral dit laatste punt interesseert Delaunay.

…maar dynamische beleggers kunnen hier wel hun gading vinden

Terwijl geen enkele belegger verwachte dat het zou gebeuren, sprong de koers van Alcatel-Lucent afgelopen donderdag met meer dan 10% de hoogte in (in combinatie met toegenomen volumes).

De verklaring komt van de aankondiging van de

Amerikaanse telecomgroep AT&T die “in de komende 3 jaar zijn investeringsuitgaven wil verhogen tot 22 miljard dollar per jaar.”

Het doel is volgens Arnaud Delaunay de modernisering van zijn netwerken, zowel de vaste lijnen als deze voor mobiele

apparaten.

Volgens een analist die door Reuters geïnterviewd werd, zouden “deze verhoogde investeringsbudgetten wel eens een stimulans voor Alcatel-Lucent kunnen zijn” dat (in 2011) 11% van zijn omzet realiseerde met het Amerikaanse AT&T.

Natuurlijk zal deze aankondiging niet onmiddellijk leiden tot een aanzienlijke stijging van de nettowinst in de boeken van Alcatel-Lucent.

Maar het zet de sector van de producenten van telecomapparatuur onder stroom. Toeval of niet, maar een dag later vernamen we dat een drietal belangrijke Amerikaanse hefboomfondsen (Odey Asset Management, Egerton Capital en Marshall Wace) aan de Franse beurswaakhond hadden verklaard hun shortposities op Alcatel-Lucent gevoelig te hebben teruggebracht.

“Falling wedge”

Op technisch vlak zien we een patroon opduiken dat we als een “dalende wig” of “falling wedge” kunnen omschrijven. Dit patroon komt meestal voor aan het einde van een lange daling en wijst op een mogelijke ommekeer naar een stijgende trend.

Want de afname van de koersdruk binnen twee convergerende trendlijnen wijst erop dat de verkopers stilaan minder actief worden.

Bovendien ging de opwaartse uitbraak boven de dalende weerstandslijn gepaard met grote volumes.

Voor zeer dynamische beleggers raadt Arnaud Delaunay de aankoop van Alcatel-Lucent aan met een stoploss iets onder de steun van 0,78 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content