Richard Russell vreest dat China streeft naar de wereldhegemonie

Richard Russell, uitgever van de Dow Theory Letters, denkt dat hij weet hoe China probeert om de wereldhegemonie te veroveren. Wanneer de koers van de dollar in waarde gaat dalen, zal de Amerikaanse munt automatisch haar status van reservemunt verliezen.

Buitenlandse beleggers zullen de dollar beginnen te mijden, op hetzelfde tijdstip ongeveer als de Chinese yuan aan een onstuitbare opmars begint.

Op dat moment zal een concurrentiestrijd tussen de dollar en de yuan losbarsten, die in het voordeel van laatstgenoemde zal worden beslist.

Gedeeltelijk gedekt door goud

Volgens Russell zal de Chinese overheid haar munt gedeeltelijk dekken door goud in de kluizen van de centrale bank, waardoor de yuan een concurrentieel voordeel over de dollar zal verwerven. Deze stap zou deel uitmaken van een bredere strategie om het wereldleiderschap over te nemen.

Traditioneel is het land met de wereldreservevaluta ook het land met de grootste militaire macht. Dat was zo met Holland in de 17de eeuw, met Spanje, met het Verenigd Koninkrijk en vervolgens ook met de Verenigde Staten.

Het Pentagon maakt zich nu zorgen over de opbouw van de Chinese militaire kracht, meer bepaald wat de zeemacht betreft. Volgens Russell is het duidelijker dan ooit dat China de nieuwe leider van de wereld wil worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content