Renteverhoging in China op komst?, financiële markten reageren negatief

Zowel de Shanghai Composite Index als de Hong Kong’s Hang Seng Index zijn vandaag fors gedaald. Aanleiding zijn beperkende maatregelen die de voorbode kunnen zijn van een renteverhoging.

De centrale bank heeft namelijk maatregelen aangekondigd die het ontlenen moeilijker maken. De People’s Bank of China verhoogde gisteren namelijk het bedrag dat de banken als reserves opzij moeten zetten met 50 basispunten.

Die verhoging komt niet onverwacht, maar de financiële markten hadden dergelijke ingreep pas in april verwacht. Op basis van de maatregel mag worden verwacht dat China binnen afzienbare tijd de basisrente gaat verhogen.

Yan Ji, fondsbeheerder bij HSBC Jintrust Fund Management Co. in Shanghai, verwacht dat de rente in China in de tweede helft van dit jaar. De Chinese centrale bank zal alleszins nog even de kat uit de boom kijken.

Het ziet er echter naar uit dat de Chinese autoriteiten minder liquiditeiten beschikbaar gaan stellen, uit vrees voor het ontstaan van zeepbellen. Met name de beurzen en de vastgoedmarkt dreigen nieuwe zeepbellen te vormen.

De financiële markten reageerden negatief op het nieuws, uit vrees dat een economische groeivertraging in China ook de rest van de wereld niet onberoerd zal laten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content