Rente kan in de komende maanden met 50 basispunten stijgen

Op de Europese beurzen valt voorlopig weinig te beleven, de belangrijkste noteren licht onder het slotniveau van vrijdag. De Brusselse beurs is de uitzondering die regel bevestigt, met een winst voor de BEL 20 van ruim een kwart procent. Op de Duitse beurs reageert SAP positief op de publicatie van de kwartaalcijfers, de koers winst ruim 4%. Steeds vaker houden de beleggers de evolutie van de rente in de gaten.

Al bij al voorziet professor Duchateau slechts een renteverhoging in de buurt van 50 basispunten in de komende maanden, zowel in de Amerikaanse als Duitse rentetarieven.

Onvoldoende om het positieve beursscenario te ontwrichten, maar wel genoeg om de posities in obligaties verder te reduceren. Enkel gespreide obligaties in groeilanden ontsnappen aan deze afbouw en vormen een nadrukkelijke component in het beleggingsbeleid.

De belangrijkste impuls voor de wereldbeurzen moet echter komen van de ontwikkeling van de verwachte risicopremie. Deze factor duidt op de compensatie die door beleggers wordt gevraagd voor het risico dat zij verwachten te lopen bij aandelenbeleggingen. De wijzigingen in deze risicopremie verklaren voor meer dan 3/4de de beursevolutie sinds WO II.

In deze risicopremie ligt momenteel het grootste reservepotentieel opgeslagen sinds 1950. Een verdere afname, die zich reeds enkele maanden geleden heeft ingezet, zal niet alleen meer dan compenserend zijn voor de toekomstige rentestijgingen maar kan tevens de beurzen naar een hogere koers/winstverhouding brengen. Dit vereist echter een verdere stabilisatie van de risicofactoren maar aan deze voorwaarde lijkt te worden voldaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content