Recente bodem voor goud op 1525 dollar moet standhouden
Met de goudprijs wil het maar niet lukken, vanmorgen werd het goud opnieuw goedkoper. De reden moet worden gezocht bij de sterkere dollar, die de edelmetalen weer in het defensief duwt. Hoe zien de vooruitzichten voor de grondstoffenmarkten in het algemeen er uit?
DB Base Metals Fund heeft als onderliggende waarden de basismetalen aluminium, zink en koper (elk een gewicht van 33,33%). Hierdoor is deze tracker volgens Leleux nauw verwant met de economische conjunctuur.
De recessievrees van vorig jaar zorgde voor een koersverlies van meer dan 20%. De visie van Leleux is onveranderd: de basismetalen zijn door de recessievrees opnieuw lager gegaan.
De analisten van deze beursvennnootschap mijden deze categorie van grondstoffen. Onder 18,12 $ verwachten ze een hernieuwde daling naar 16,74 $ en lager.
Ook met de landbouwgrondstoffen wil het niet meer lukken
DB Agriculture Fund volgt de landbouwgrondstoffen en de belangrijkste onderliggende waarden zijn maïs, soja, suiker en vee (elk een gewicht van 12,50%).
Ook deze tracker bevindt zich sinds het voorjaar van 2011 in een neerwaartse trend. De visie van Leleux blijft ook hier onveranderd: ze nemen een afwachtende houding aan. Belangrijke steun ligt op 27,57 $. Pas bij een stijging door 31,27 $ klaart het technisch beeld op.
Alleen goud op zwakte nog koopwaardig
DB Precious Metals Fund volgt de prijsontwikkeling van goud (gewicht van 80%) en zilver (een gewicht van 20%). De grafiek is daardoor een perfecte afspiegeling van de goudprijsontwikkeling.
Bij deze tracker (die de vooral de goudprijs volgt) valt het belang van de stijgende trendlijn op. Nadat deze lijn de afgelopen jaren sterke steun gaf aan de stijgende trend is de lijn, na de neerwaartse doorbraak van december 2011, nu een belangrijke weerstand geworden.
De koers probeerde de afgelopen weken boven deze weerstand uit te breken maar deze pogingen zijn tot op heden zonder succes geweest.
Niettemin houdt Leleux de laatste bodem op 52,56 $ in de gaten: zolang de koers boven dit niveau blijft, koopt men op koerszwakte en ziet men de koers de komende weken en maanden tot 70 $ stijgen.
Dit vertaalt zich in een goudprijs van 2.000 $ en hoger. Een houden advies voor wie al ingestapt is en een kopen op koerszwakte advies voor geïnteresseerde beleggers.
De technische analyse van de CRB-grondstoffenindex en zijn 4 subcategoriën wijst op een zeer nauwe correlatie tussen beurzen en grondstoffenprijzen. Een stijgende (dalende) trend op de internationale beurzen gaat gepaard met een stijging (daling) van de grondstoffenprijzen.
Landbouwgrondstoffen en basismetalen zijn te vermijden beleggingen. Hou de olieprijs in de gaten die de trend op de aandelenmarkten lijkt te volgen! Wees alert, zo waarschuwt Leleux: de trendommekeer op deze markten kan zeer snel gaan. Enkel goud biedt nog de mogelijkheid te kopen op koerszwakte. Niettemin willen we duidelijk beklemtonen dat de recente bodem op 1.525 $ moet standhouden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier