Raken nieuwe beleggers in aandelen geïnteresseerd?

De centrale vraag is volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom ING België,of de relatief goede beursprestaties van de laatste jaren ook nieuwe beleggers voor aandelen kunnen interesseren.

Dat blijkt langzaam aan het geval te zijn. Zo poneert 11% van de beleggers die nu nog geen aandelenportefeuille hebben, dat hij dit jaar zijn eerste passen in de beurswereld wil wagen.

Van de mensen zonder obligatieportefeuille beweert 10% dat hij in de komende zes maanden vastrentend papier zal aankopen.

Obligaties zijn dus niet langer populairder dan aandelen, als we naar de beoogde investeringen van Belgen die nog geen ervaring hebben met deze beleggingsinstrumenten kijken.

In de groep van “beursagnostici” is het opvallend dat bij de min-35-jarigen de kooplust voor aandelen het grootst is (23%), terwijl dat in de categorie 35-44 jaar al zakt naar 13%, om vervolgens verder af te nemen, naarmate de leeftijd van de beleggers stijgt.

Bij jongeren is de angst om in aandelen te stappen blijkbaar een stuk kleiner dan bij de oudere beleggers. Jeugdige overmoed of een langetermijnvisie?

Belgische economie blijft kwetsbaar

Ondanks de conjuncturele beterschap blijft de Belgische economie volgens Bart Van Craeynest van Petercam kwetsbaar: de overgewaardeerde vastgoedmarkt, de toenemende schuldenberg, de snel stijgende overheidsuitgaven, het aanhoudende verlies aan marktaandeel en vooral het feit dat onze economie en sociale zekerheid niet voorbereid zijn op de onvermijdelijke

vergrijzing, overschaduwen de toekomstperspectieven.

De voorbije jaren werd pijnlijk weinig gedaan om die zwakke plekken aan te pakken. Volgens de OESO waren er in 2011-

2012 maar drie landen op 36 die minder economische hervormingen doorvoerden dan België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content