Quest for Growth blijft zwaar ondergewaardeerd

De eerste 9 maanden van 2012 werd door Quest for Growth afgesloten met een netto winst van € 11,9 miljoen (€ 1,03 per aandeel), te vergelijken met een verlies van € 12,3 miljoen (€ -1,12 per aandeel) in de vergelijkbare periode van vorig jaar.

Net als in het eerste halfjaar werd ook in het derde kwartaal een positief resultaat behaald, met een winst van € 6,1 miljoen (€ 0,53 per aandeel).

Terwijl de netto inventariswaarde per aandeel tijdens de eerste 9 maanden van 2012 met 13% steeg tot € 8,93, steeg de beurskoers van Quest for Growth in dezelfde periode met 12%.

In het derde kwartaal steeg de aandelenkoers van Quest for Growth met 14%. Op 30 september 2012 bedroeg de onderwaardering (discount) van de aandelenkoers ten opzichte van de inventariswaarde naar eigen iets meer dan 40%.

Verbeterd sentiment op aandelenmarkten

De aandelenmarkten genoten tijdens de voorbije maanden van een verbeterend sentiment, vooral omwille van uitspraken
van de ECB rond de bestrijding van de eurocrisis.

Hierdoor zetten Europese aandelen een inhaalbeweging in. De portefeuille genoteerde aandelen (60% van de netto inventariswaarde) verbeterde de goede performance van het eerste halfjaar verder, waardoor de gemiddelde performance over 9 maanden uitkomt in de buurt van 25%. Dit is significant boven de meeste beursindices.

Naast het eerder verkochte Leguide.com, droegen aandelen zoals Init (performance van +68% sinds het begin van het jaar), United Drug (+41%), Andritz (+40%) en Arcadis (+40%) sterk bij tot dit resultaat. In het derde kwartaal werden LPKF (Duitsland, gespecialiseerde laserapparatuur), Tomra (Noorwegen, technologie voor recyclage en sorteren) en Fresenius (Duitsland, gediversifieerde medische groep) toegevoegd aan de portefeuille.

Meer dan zeven jaar na de initiële investering, werden de laatste aandelen van het Nederlandse softwarebedrijf Unit 4 verkocht, met een aantrekkelijke meerwaarde.

Daarnaast werd gecommuniceerd dat Quest for Growth zijn participatie van 3% in Transics zal aanbieden in het bod door Tavares.

In augustus kondigde Mapper Lithography een financieringsronde van € 80 miljoen aan, geleid door het Russische Rusnano. Hierbij zette Quest for Growth zijn converteerbare leningen, die eerder werden afgewaardeerd tot nul, om in aandelen.

Gezien de vooruitgang op technisch-commercieel vlak en de verbeterde financiële toestand van Mapper Lithography, werd de geboekte niet gerealiseerde minderwaarde van € 605.000 op de investering van Quest for Growth teruggenomen.

Capricorn Health-tech Fund, waarlangs Quest for Growth indirect belegt in niet genoteerde bedrijven in de gezondheidssector,
kondigde in september een vierde investering aan.

Het fonds zal beleggen in Mainstay Medical Ltd, een Iers bedrijf dat producten ontwikkelt voor patiënten met chronische rugpijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content