Profiteer van de Amerikaanse verkiezingen

Analisten zijn het erover eens dat de presidentsverkiezingen in Amerika een invloed hebben op Wall Street. Maar hoe kunt u daar als belegger mee omgaan?

Historisch gezien presteren de beurzen goed in jaren dat er Amerikaanse presidentsverkiezingen plaatsvinden. Ook nadat de verkiezingsuitslag bekend is, stijgt de S&P500-beursindex gemiddeld met 2,5 procent tot het einde van het jaar. Het is een feit dat Republikeinen een bedrijfsvriendelijker ingesteldheid hebben dan de Democraten. De stijging van de Amerikaanse beurs tussen de eerste twee verkiezingsdebatten was dan ook opvallend. De Amerikaanse beleggers kregen opnieuw hoop dat de Republikeinen de verkiezingen zouden winnen.

Toch is het verstandiger de grafiek erbij te nemen voordat u beslist of u op basis van de verkiezingen uw percentage in aandelen verhoogt of afbouwt. Want zoals bij elk belangrijk beursnieuws, wacht u het beste drie tot vijf beursdagen om na te gaan hoe de markt het nieuws interpreteert.

En zouden de Democraten negatief zijn voor Wall Street, verklaar dan eens hoe het komt dat de S&P500-index met 115 procent is gestegen sinds de verkiezingen in 2008. Het is precies door die gigantische stijging – mede dankzij het verkiezingsjaar 2012 – dat de S&P500 is gestegen tot amper 5 procent van zijn hoogste punt. De beursmotor sputtert en het is zoeken naar positief nieuws. De trend blijft weliswaar opwaarts gericht, maar het laatste advies ’trend kopen’ dateert van 28 september 2012. Dat zijn geen geruchten, maar wel een belangrijke vaststelling op basis van technische analyse.

Als de S&P500 de horde van 1470 punten kan doorbreken, zijn de volgende weerstanden 1501, 1550 en 1586. En raakt de S&P500 door zijn hoogste punt van 1586 punten, dan zullen trendbeleggers weer massaal instappen. Maar zover zijn we nog niet. Tussen het huidige niveau en de alltime high zit veel weerstand. Precies daarom is het verstandig de zwakste aandelen tijdig te verkopen. U beschikt dan over voldoende cash om in te stappen en te profiteren bij een nieuwe doorbraak.

Op basis van ‘countertrend kopen’ kregen we wel een mooi koopsignaal. Op 12 oktober kreeg Alcatel het advies ‘countertrend kopen’ tegen 0,77 euro. Het aandeel steeg de dagen nadien tot 0,90 euro (+17%) en was daarna onderhevig aan winstnemingen. Zou het aandeel Alcatel na al die jaren dan toch eindelijk een bodem hebben bereikt? Het is mogelijk, want sinds jaren ga ik regelmatig naar Parijs en onlangs gebeurde het voor de allereerste keer dat niemand naar dat aandeel vroeg. En toen ik erover sprak, kreeg ik dit van een belegger te horen: “Tja, wie heeft er nu nog geen geld aan Alcatel verloren?”

Countertrend aankoopsignalen zijn interessant, zolang u zich consequent aan de basisprincipes van de stoploss houdt, zowel op gebied van het koersniveau als van de tijd. Laat u zich leiden door emoties, dan bent u een vogel voor de kat.

Uit dit artikel onthouden we vier elementen uit de technische analyse die helpen om succesvol te beleggen in aandelen: de Amerikaanse presidentsverkiezingsjaren hebben een positieve invloed op de beurs; volg altijd de trend en verkoop bij een trendkeer; zorg tijdig voor voldoende liquiditeiten nabij een belangrijke beurstop; bepaal uw risico op voorhand en respecteer de stoploss, zodat u beschermd bent tegen grote verliezen.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content