Privé-beleggers moeten mee opdraaien voor Spaans reddingsplan

Op de financiële markten wint de overtuiging veld dat een reddingsplan voor Spanje slechts een kwestie van tijd is. Een timing valt moeilijk te geven, maar de meeste economen zien het land ‘ergens’ in het derde of vierde kwartaal door de knieën gaan. Madrid zal dus om hulp moeten verzoeken.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble en zijn Spaanse collega Luis de Guindos deden nog een krampachtige poging om het tij te doen verkeren, echter zonder veel succes. De Spaanse rente is hoog en zal dat ook blijven tenzij de ECB een ‘big bazooka’ van 2000 miljard euro tevoorschijn zou toveren.

Recessie die nooit eindigt

De beleggers kijken volgens de econoom Tim Duy echter verder dan de neus lang is, ze zien dat de Spaanse situatie op het vlak van begroting en economie onhoudbaar is. Het kan op basis van de objectieve gegevens niet anders of de Spanjaarden gaan met het handje open naar de troika moeten trekken.

De privé-beleggers zullen mee moeten opdraaien voor het Spaans reddingsplan, uiteraard op vrijwillige basis. Daardoor zal de Spaanse economie naar het voorbeeld van de Griekse in een langdurige recessie worden geduwd. De Europese politici kennen maar één pad en blijven dat halsstarrig bewandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content