President Artur Mas van Catalonië wil invoering Hispanobonds

Voor sommigen kwam het als een verrassing dat Catalonië, de rijkste Spaanse regio, op haar beurt om steun bij de centrale regering in Madrid moet gaan aankloppen. De Catalaanse president Artur Mas gaf vandaag toe dat de regio haar rekeningen niet meer kan betalen.

Mas sprak vandaag zelfs dramatische woorden, hij verwees naar het feit dat de economie van een regio niet kan herstellen wanneer er financieringsproblemen zijn. Catalonië, dat goed is voor een vijfde van de Spaanse economie, moet dit jaar 13 miljard euro aan schulden herfinancieren.

De schuldenberg die de 17 Spaanse autonome regio’s opgestapeld hebben vormen samen met de problemen bij de banken de kern van het probleem waar Spanje momenteel mee worstelt en die het land er mogelijk toe gaan brengen om internationale hulp aan te vragen.

Valencia betaalt 7% rente op kredieten met looptijd van zes maanden

Catalonië zou zich kunnen financieren door het aangaan van kortetermijnkredieten bij de banken, maar Valencia moest recent op dergelijke kredieten met een looptijd van zes maanden een coupon van 7% betalen. Dergelijke hoge rentevoet is uiteraard onhoudbaar op lange termijn.

Catalonië heeft zelf in de afgelopen twee jaar zogenaamde vaderlandse obligaties geplaatst bij de inwoners van de regio, maar de capaciteit om nog meer van dergelijke obligaties te plaatsen is beperkt.

Een kwart van het Catalaans spaargeld is er al in belegd. Mas wil dat de centrale overheid Hispanobonds gaat uitgeven, aan de gemiddelde rentevoet waaraan de regio’s zich financieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content