Politieke aardverschuiving dreigt in Europese periferie

In de meeste landen in de Europese periferie hebben de aangekondigde besparingen diep in het vlees van de bevolking gesneden. De levensstandaard in Griekenland en Portugal is in sneltreinvaart gedaald, Spanje dreigt dezelfde weg op te gaan als beide voorganders, Italië is de volgende kandidaat om te verarmen.

Momenteel overheerst bij de inwoners van deze landen een gevoel van berusting. De getroffen maatregelen worden als noodzakelijk voorgeschoteld, kwestie van de bevolking nog voor erger kwaad te behoeden. Dat gevoel van berusting dreigt echter om te slaan in woede, woede die zich tegen de huidige politieke klasse kan keren.

Antonio Costa Pinto, research professor aan de universiteit van Lissabon, vreest namelijk dat het gevoel van berusting een fenomeen van tijdelijke aard zal blijken te zijn. Wanneer verbetering van de situatie uitblijft, zal de man in de straat niet langer slikken dat de besparingsmaatregelen zich opstapelen.

Licht aan het einde van de tunnel

Volgens Costa Pinto zal de rekening wat zijn land betreft op het einde van dit jaar opgemaakt worden. Wanneer de Portugese economie tegen het einde van dit jaar niet herstelt, kan het kookpunt snel worden bereikt. Dat zal zeker het geval zijn wanneer meer besparingsmaatregelen noodzakelijk zijn.

Nouriel Roubini, de Amerikaanse professor die nooit ver uit de buurt is wanneer er ergens een crisis woedt, stelt dat de bevolking van Portugal en andere betrokken landen uit de Europese periferie licht aan het einde van de tunnel willen zien. Blijft dat licht uit, dan kan de huidige politieke klasse bij de eerstvolgende verkiezingen worden weggevaagd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content