Picanol op weg naar recordjaar

© BELGA
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De weefgetouwenbouwer verhoogt de jaarvooruitzichten naar 10 procent omzetgroei tegenover 2013, wat tot nu toe het beste jaar uit de geschiedenis van Picanol was.

De Europese beurzen gingen vandaag licht hoger. De EuroStoxx50 eindigde 0,5 procent hoger. De Bel-20 won 0,3 procent tot 3554,73 punten. Ondanks alle recordkoersen van kleinere en grotere Belgische aandelen van de voorbije dagen, noteert de Belgische sterindex wel nog altijd 4 procent onder zijn niveau van eind vorig jaar.

De grootste daler binnen de Bel-20 was Bekaert (-1,3%). Het aandeel ging mee met de mijnbouwsector lager. Umicore bengelde een deel van de dag helemaal onderaan de lijst met Belgische steraandelen, maar beperkte uiteindelijk het dagverlies tot 0,4 procent tot 53,41 euro. De staaltechnologiegroep bereikte op 19 augustus zijn hoogste peil ooit, en nam sindsdien wat gas terug. Het ging het voorbije jaar erg hard voor het aandeel: Umicore steeg eind 2015 mee met de beurzen en vanaf midden februari kochten beleggers het aandeel bijna als een proxy voor goud. De koers hield de voorbije maanden bijna gelijke tred met de evolutie van de goudprijs.

De goudprijs in dollar zakte voor de derde dag op rij. De prijs van het edelmetaal is gevoelig aan de verwachtingen voor de Amerikaanse rente. De kans dat de Amerikaanse centrale bank binnen twee weken de rente verhoogt, wordt vandaag veel hoger ingeschat dan een week geleden. Volgens het persagentschap Bloomberg schatten de futuresmarkten de kans op 28 procent, tegenover 22 procent een week geleden. Fed-voorzitster Janet Yellen spreekt vrijdag op Jackson Hole, de jamboree voor centrale bankiers in de Verenigde Staten.

KBC (+2,4%) was de sterkste stijger van de dag. Het aandeel zit al drie dagen in de lift. De Belgische bank-verzekeraar is lang niet de enige in zijn sector die duurder wordt op de beurs. In de Bel-20 was ook ING (+1%) in goeden doen. De banken waren de grootste slachtoffers na het brexit-referendum. Nu het ernaar uit ziet dat de economische impact van de brexit op korte termijn meevalt, zoals verschillende vertrouwensindicatoren de voorbije dagen aantoonden, herstellen de banken weer wat.

Picanol (+7,7%) was op de brede beurs een van de sterkste stijgers, terwijl Tessenderlo (-3,7%), waarin Picanol een belang van 32,5 procent heeft, de sterkste daler was. Beide bedrijven kwamen voorbeurs met resultaten op de proppen.

Picanol sluit de eerste jaarhelft af met een nettowinst van 60,4 miljoen euro, ofwel 3,41 euro per aandeel, tegenover 42 miljoen euro een jaar eerder. De omzet uit de verkoop van weefgetouwen steeg 30 procent, dankzij de stijgende vraag naar kwaliteit en technologie en een gunstige wisselkoers. De euro was gemiddeld 124 Japanse yen waard in de eerste jaarhelft, tegenover 134 in dezelfde periode vorig jaar. Daardoor werd Picanol meer concurrentieel tegenover zijn Japanse concurrenten. De weefgetouwenbouwer verhoogt de jaarvooruitzichten naar 10 procent omzetgroei tegenover 2013, wat tot nu toe het beste jaar uit de geschiedenis van Picanol was.

Tessenderlo droeg 12,3 miljoen euro bij aan het halfjaarresultaat, tegenover 11,7 miljoen euro een jaar eerder. Dat komt omdat het belang van Picanol in Tessenderlo groter werd, niet omdat Tessenderlo meer winst maakte. Picanol investeerde in de eerste zes maanden van het jaar 14 miljoen euro in Tessenderlo-aandelen. Het afspringen van de fusie tussen Picanol en Tessenderlo, omdat Tessenderlo-aandeelhouders vonden dat de Picanol-aandelen te hoog gewaardeerd werden in die deal, kostte Tessenderlo 1,3 miljoen euro.

Tessenderlo boekt 40,3 miljoen euro winst in de eerste jaarhelft, ofwel 0,95 euro per aandeel, tegenover 40,4 miljoen euro in de eerste helft van 2015. De groep verwacht voor heel 2016 een stijging van de recurrente bedrijfskasstroom met 15 procent, de onderkant van de vork van 15 tot 20 procent die eerder was vooropgesteld. De omzet van de agrodivisie daalde met 6 procent in de eerste jaarhelft, en die daling mag u vooral op conto van SOP Plant Nutrition schrijven, de meststoffen op basis van kaliumsulfaat. Ook andere bedrijven in die branche hebben het moeilijk.

Bij Picanol hoopt de cash zich op, van 77,3 miljoen naar 93,5 miljoen euro. Bij Tessenderlo wordt de schuldenberg afgebouwd, van 145,3 miljoen euro netto financiële schuld naar 124,9 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content